Anttilan muutto ja Hyrymäen uusi liikekeskus kaatumassa kaavaan

Anttila ja erikoisliikkeet kuuluvat kaupungin näkemyksen mukaan keskustaan. Okan Kari Metsäkallio yllättyi ja väittää kaupungin tienneen hankkeen sisällöstä.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Rakennusliike Oka ei ilmeisesti saa rakentaa liikekeskusta Hyrymäkeen. Liikekeskukseen oli tulossa ainakin Anttila-tavaratalo, Aleksi 13, Sipari Fashion Group, Reima Group, Polarn O Pyret, ravitsemusliikkeitä sekä lasten sisäseikkailupuisto Hoplop.

Kaupunki katsoo, etteivät Anttila-tavaratalo saati erikoisliikkeet vastaa kaavan käyttötarkoitusta. Liikekeskukselle ei näin ollen voisi myöntää rakennuslupaa.

– Valtuusto on selvästi linjannut, että Myllymäessä ja Hyrymäessä on vähittäiskaupan suuryksikön kielto ja että sinne voi sijoittaa vain tilaa vievää kauppaa. Lisäksi lain mukaan vähittäiskaupan suuryksikön saa sijoittaa vain keskustatoimintojen alueelle, selvittää tekninen johtaja Ensio Koikkalainen.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettisen koolle kutsumassa tilaisuudessa kaupunki päätti, että se pyytää Okalta selvityksen hankkeen sisällöstä.

– Tavaratalo Anttila ei vastaa kaavaa, mutta Kodin Ykkönen, joka on huonekalukauppa, voisi kaavan mukaan tontille sijoittua, selvittää Koikkalainen.

VAIKKA OKA on vienyt asiaa pitkälle, on prosessi kaupungilla vasta aluillaan.

– Rakennuslupahakemus ei ole vielä vireillä, eikä asemakaavaluonnos ole valmistunut. Kaupungilla ei ole tähän mennessä ollut tietoa siitä, mitä liikkeitä keskukseen on tulossa. Minulle oli täysi yllätys, kun lehdestä luin, että Anttila on muuttamassa Hyrymäkeen. Anttilan lähtö olisi vastoin ydinkeskustan kehittämisen periaatteita.

Oka ei ole hakenut kaavan käyttötarkoituksen muutosta vaan lisää rakennusoikeutta.

OKAN aluejohtaja Kari Metsäkallio ihmettelee kaupungin penseyttä.

– Olen aidosti hämmästynyt. Olemme neuvotelleet kaupungin kanssa tästä asiasta yli kolme kuukautta. Kaupungilla on ollut tieto hankkeen sisällöstä. Meillä on muistiot. Olemme kertoneet jopa pörssiyhtiöiden nimiä, joita ei ole saanut julkistaa. Olemme sopineet kaupungin kanssa, millä tavalla haetaan rakennuslupaa ja millä tavalla kaavamuutosta.

Oka on allekirjoittanut keskukseen tulijoiden kanssa sopimuksia luottaen hankkeen läpimenoon.

Metsäkallio tarkentaa, ettei ole neuvotellut kaupunginjohtajan vaan teknisen viraston eri henkilöiden kanssa.

Metsäkallio toteaa, että Myllymäessä on jo tulkittu samaa kaavamerkintää niin, että Hyrymäen kaltainen hanke on hyväksytty.

– Myllymäkeen olemme saaneet rakentaa Robinhoodin ja Intersportin. Minusta kaupunki on tehnyt tarvittavat linjaukset jo Myllymäessä. Ja Anttila on ilmoittanut, että se muokkaa konseptiaan Hyrymäessä vähän Kodin Ykkösen suuntaan.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju