Jalkatyökin kantaa hedelmää

SEIJA HACKMANOsataan kansalaisvaikuttaminen yhä muuallakin kuin netissä. Lap

SEIJA HACKMAN

Osataan kansalaisvaikuttaminen yhä muuallakin kuin netissä. Lappeenrannassa tuorein esimerkki on Tirilässä syntynyt kaupunginosaliike Kuutostien meluntorjunnan puolesta. Adressinkeruu hoituu jalkatyönä. Tirilässä se on jo tuttua: kansanliikkeellä on jo aiemmin siirretty muun muassa voimalinja sekä häädetty cityilves.

Suuri operaatio on meneillään myös Parikkalassa, jossa kerätään nimiä Itä-Savon sairaanhoitopiirin puolesta perinteisesti turuilla ja toreilla.

Ylämaan Säämälän-Nutikan alueelta lähti liikkeelle lista, jolla vastustettiin Ylämaan yhteistyötä Haminan suuntaan. Nyt Ylämaa neuvottelee Lappeenrannan kanssa.

Luumäellä kerättiin runsas vuosi sitten nimiä Pihjalanniemen kaavaa vastustaan. Lista oli esillä myös Jurvalan Salessa, mutta Eekoo poisti sen. Kaava meni läpi.

Suomenniemellä polkaistiin pystyyn tehokas pika-adressi, kun kunnanjohtaja ilkesi esittää kirjaston lakkautusta.

Taipalsaarelaiset vaativat taannoin adressilla takaisin lasten kotihoidon kuntalisää, ja onnistuivat. Saimaanharjulla S-marketia vastustava adressi oli aikansa yleisön ulottuvilla, mutta katosi sitten mystisesti, eikä asiasta sen koommin kuultu.

Savitaipaleen Takomäen ympäristössä todistettiin, että vanhat jytäkät keinotkin purevat. Rikosilmoituksia, muistutuksia, tutkintapyyntöjä – ja räjäytyshitsaus alueella oli historiaa.

Pitää muistaa, että perinne on vahva. Suomessa kerättiin Suuri adressi ensimmäisenä sortokautena vuonna 1899 vastustamaan Nikolai II:n allekirjoittamaa helmikuun manifestia. Ylioppilaat hiihtivät kylästä kylään ja keräsivät yli puoli miljoonaa nimeä muutamassa viikossa.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Lappeenrannan uusin kansanliike kytee Tirilässä. Esa Kontunen (vas.), Jari Makkonen, Jarmo Niemenmaa ja Marjo Jauhiainen vaativat Tirilän melusuojausta kuntoon levenevän Kuutostien kupeessa.

Kirjoittaja:
Seija Hackman