Tirilä vaatii Kuutostielle kunnon melusuojausta

Uudelle nelikaistatielle suunniteltu meluaita on asukkaiden mielestä liian matala.

SEIJA HACKMAN

LAPPEENRANTA. Tirilän asukkaat ovat nousseet puolustamaan oikeuttaan lepoon ja asuinrauhaan. 300 asukasta on jo allekirjoittanut adressin, jossa levenevälle Kuutostielle vaaditaan suunniteltua korkeampaa meluaitaa.

Valtatielle perusparannuksen yhteydessä suunniteltu 2-4 metrin korkuinen aita on asukkaiden mielestä liian matala, jotta se riittäisi torjumaan koko ajan kasvavan liikenteen melun.

Kuutostiehen liittyviä suunnitelmia esiteltiin Tirilän asukasillassa kuukausi sitten. Paikalla oli sekä Tiehallinnon että kaupungin edustus. Asukkaiden mielestä vähän huonoin eväin.

– Alueen melua on viimeksi mitattu kolme vuotta sitten. Liikenne on sen jälkeen kasvanut paljon. Nyt esittelijöillä ei ollut mukanaan mitään mittaustuloksia, Tirilän kaupunginosayhdistyksen sihteeri Marjo Jauhiainen sekä asukasaktiivit Jarmo Niemenmaa, Esa Kontunen ja Jari Makkonen toteavat.

Alle neljän metrin meluaita ei asukkaiden mielestä riitä, koska maasto valtatieltä asuinalueelle kohoaa lyhyellä matkalla tuon verran. Läpi vuorokauden jatkuva pauhu kantaa taloihin aidan yli.

– Jo nyt nukkuminen ikkunat auki kesällä yläkerrassa alkaa olla mahdotonta. Pahinta on yövuorolaisilla, kun pitäisi nukkua aamulla, asukkaat kertovat.

TIRILÄLÄISET vakuuttavat tottuneensa pieneen meluun. He uskovat, että nelikaistaisella tiellä nopeudet ja melu kuitenkin vain nousevat.

Nyt tilanne on paha esimerkiksi aivan Kuutostien kupeeseen pistävän Tirilänkadun kohdalla. Paikalla ei nyt ole minkäänlaista meluestettä, kun puutkin on jo kaadettu tien levennyksen alta.

Tiriläläisiä ihmetyttää, miksi Kuutostie oli pakko leventää juuri kaupungin puolelle eikä valtatien kaakkoispuolelle.

Linjauksia ei enää muutella, mutta asukkaat vaativat, että Tiehallinto seuraa melutasoa ja kuuntelee kommentteja.

Uudesta meluaidasta halutaan myös aukoton.

Suunnitellussa aidassa on aukko Harapaisten teollisuusalueen kohdalla.

– Lounaistuulella melu kantaa sen kautta. Samaan aikaan suunnitellaan kuitenkin läheisen soramontun täyttämistä. Miten sinne riittää massaa, mutta ei meluaitaan, Jarmo Niemenmaa ihmettelee.

Aita auttaisi tilannetta myös silloin, kun itärajan rekkajonot seisovat Kuutostiellä asti.

– Silloin on ongelmana käryt.

Asukkaat vaativat lisäksi, että Kuutostien rakennustöiden aikainen maamassojen ajo järjestetään niin, ettei siihen käytettäisi asuinalueen teitä.

ADRESSI toimitetaan eteenpäin viikon aikana. Liki kaikki taloudet, joita asia koskettaa, on jo käyty läpi. Vain yksi asukas on kieltäytynyt allekirjoittamasta.

Tiriläläiset muistuttavat, että Kuutostien meluongelma koskee muitakin kuin heitä. Myös esimerkiksi Kesämäessä, Kiiskinmäessä ja Mälkiällä asutaan uuden nelikaistatien tuntumassa.

Tirilässä adressi meluaidan puolesta on kerätty vajaassa viikossa ovelta ovelle käymällä.

Paikallinen asia, jota on syytä selvittää nokituksin, hoituu puuhamiesten ja -naisen mukaan parhaiten jalkatyönä.

Monessa muussa asiassa toimii nykyisin hyvin nettiadressi.

SUNNUNTAI SIVU 19

Kirjoittaja:
Seija Hackman