Anttila pysyy Lappeenrannassa toteutuu Okan liikekeskus tai ei

Myllymäkeen saisi keskustaa halvemmalla laajan valikoiman tavaratalon. Kaavoituspäällikkö Erkki Jouhkin mukaan keskustasta löytyy tavaratalon paikkoja. ”Tavaratalot ja erikoiskaupat kuuluvat keskustaan”.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Tavaratalo Anttila pysyy Lappeenrannassa, vakuuttaa Anttilan toimitusjohtaja Matti Leminen. Vaikkei Anttila saisikaan toivomiaan tiloja rakennusliike Okan kaavailemaan kauppakeskukseen Myllymäkeen, löytynee tavaratalolle paikka keskustasta. Nykyisen Anttilan vuokrasuhde Isossa-Kristiinassa päättyy.

– Anttila ei varmasti hylkää Lappeenrantaa. Olemme neuvotelleet eri suuntiin liiketilavaihtoehdoista. Tavoite on jatkaa ja kehittää toimintaa Lappeenrannassa. Mutta missä, se on nyt vaakalaudalla.

– Ydinasia on se, että Lappeenranta on hyvin vilkas, kasvava ja kehittyvä kauppakaupunki ja siinä mielessä meidän intressi on pitää siellä täyden valikoiman tavaratalo.

Leminen kertoo, että Okan tarjous Myllymäen suunnalta ohitti Cityconin tarjouksen Ison-Kristiinan laajennukseen lähinnä isompien tilojen takia. Laajennukseen tuleva tilat olisivat olleet hieman nykyistä Anttilaa pienemmät.

– Se tarkoittaisi pienempää myyntiä, johon samalla yhdistyvät korkeammat kustannukset.

LEMINEN kertoo uusia vuokratiloja haarukoidun keskustasta jo pari vuotta.

– Aivan helppoa se ei ole. Mielellämmehän me olemme keskustassa tai kauppakeskuksissa. Niissähän tavaratalot sijaitsevat.

Okan kauppakeskus tarjoaisi vuokratilat.

– Uuteen Anttilaan tulee sama konsepti, mikä on nyt Isossa-Kristiinassa. Konsepti vain pistetään ajan tasalle esillepanoltaan, rakenteeltaan ja tarjonnaltaan. Myllymäkeen saisi mahdollisimman ison tavaratalon ja tavarat hyvin esille. Kodin osasto pysyisi laajana.

– Jos meille ei olisi tarjottu Myllymäki-vaihtoehtoa, olisimme katsoneet tarkemmin nämä muut. Oka tarjosi meille hyvän mahdollisuuden, joka sopi meidän aikatauluihin.

Leminen ei tässä tilanteessa sulje lopullisesti pois Ison Kristiinankaan laajennusvaihtoehtoa.

Lemisen tuntuman mukaan Myllymäen kauppakeskus saattaa hyvinkin toteutua.

– Sanotaan, että kohtuupositiiviset odotukset ovat.

Anttila on allekirjoittanut sopimuksen tiloista. Jos kauppakeskus ei saa rakennuslupaa, sopimus raukeaa.

KAAVOITUSPÄÄLLIKKÖ Erkki Jouhkin mukaan keskustaan mahtuu tavarataloja.

– Anttilan kokoisille liiketiloille löytyy paikkoja keskustasta, jonne tavaratalot kuuluvatkin.

Ison-Kristiinan laajennuksen lisäksi Anttilan saisi mahtumaan muuallekin, ”jos halutaan”.

– Pormestarin kortteliin Raatimiehenkadun purettavaan kulmaan saisi tavaratalon, jos sellaiseen ratkaisuun päädyttäisiin. Citykorttelikaan ei olisi mahdoton paikka. Vanhoista kauppakeskuksista sekä Armadaan että Weeraan saisi tavaratalon, jos vanhaa väistyisi. Weeran korttelissa taitaisi olla mahdollisuutta uuteenkin tilaan.

Jouhki toteaa, että keskustaan rakentaminen ja siellä toimiminen on kaupalle kalliimpaa kuin kaupungin laitamilla.

– Tietenkään kustannukset keskustan kauppapaikoilla eivät ole samat kun vaikka teollisuusalueiden peltihalleissa.

KUVATEKSTI

ILKKA KARHU

Anttilan Ison-Kristiinan tavaratalon valikoimiin tutustuu vesipyssyä hakeva Tommi Martikainen.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju