Biojätteen käsittelylle on löydettävä väliaikainen ratkaisu

Vapon biojätelaitos Kukkuroinmäessä tuhoutui tulipalossa juhannuspäivänä. Syttymissyy on yhä epäselvä. Laitos ottaa jätteitä vastaan normaalisti.

SARITA BLOMQVIST

JOHANNA SJÖHOLM

JOUTSENO. Vapon biojätelaitos Etelä-Karjalan jätekeskuksessa tuhoutui tulipalossa juhannuslauantaina. Joutsenon Kukkuroinmäessä sijaitseva, seitsemän vuotta vanha kompostointilaitos paloi lähes maan tasalle. Ainoastaan kenttärakenteet säilyivät vahingoittumattomina.

– Käytännössä Etelä-Karjalassa ei ole enää biojätelaitosta, sammutustöistä vastannut palomestari Yrjö Saastamoinen pelastuslaitokselta kertoo.

Kun palokunta saapui paikalle kahden aikaan iltapäivällä, laitoksen kattorakenteet olivat jo kauttaaltaan tulessa. Pelastuslaitoksella ei ollut mitään mahdollisuuksia pelastaa rakennusta.

Paloa sammutti yhteensä yli kaksikymmentä pelastusyksikköä eli noin kuusikymmentä henkeä. Pelastuslaitos sai jälkisammutustyöt valmiiksi kymmeneltä lauantai-illalla.

Jätelaitoksen katosta ei jäänyt mitään jäljelle. Myös noin 3000 neliömetrin suuruisen laitoksen sisätilat vaurioituivat pahasti. Laitteisto ja sähköjärjestelmät tuhoutuivat kokonaan. Tuhon koko laajuus selviää maanantaina.

Biojätelaitoksessa ei ollut ketään töissä palon syttyessä. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Saastamoisen mukaan onni oli myötä, sillä tuuli puhalsi pohjoiseen jätekentälle päin.

Ainoat lähistöllä olevat rakennukset sijaitsevat laitoksen eteläpuolella.

– Nyt on niin kosteaa, ettei jätekentän syttymisestä ollut vaaraa, Saastamoinen kertoo.

Tulipalo nostatti ilmaan sankkaa, mustaa savua. Saastamoisen mukaan palo ei kuitenkaan levittänyt myrkyllisiä kaasuja, sillä roihussa paloi lähinnä puuta ja sähköjohtoja.

Poliisi aloitti palon syttymissyyn selvittämisen sunnuntaina. Poliisilla on jo tiedossa tutkimuslinja, mutta sitä ei haluta kommentoida. Poliisi ei usko tuhopolton mahdollisuuteen.

Vapon biojätelaitos käsitteli Joutsenon ja Lappeenrannan kotitalouksien biojätteet. Etelä-Karjalan jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Mika Suomalaisen mukaan laitoksen toimintaa ei aiota keskeyttää palosta huolimatta.

– Laitos ottaa biojätteitä vastaan normaalisti maanantaista lähtien, Suomalainen kertoo.

Vapo ja Etelä-Karjalan jätehuolto selvittävät väliaikaista ratkaisua biojätteiden käsittelylle. Yksi vaihtoehto on aumakompostointi.

Kirjoittaja:
Sarita Blomqvist, Johanna Sjöholm