Etelä-Karjalan keskussairaala painii lääkärivajeen kanssa

Vaikein tilanne on lastentautien ja lastenpsykiatrian yksikössä. Myös sisätaudeissa ja kirurgiassa podetaan lääkäripulaa. Erikoslääkärien puute kuormittaa päivystystä.

HANNA KUUSISTO

LAPPEENRANTA. Lääkäripula pahenee Etelä-Karjalan keskussairaalassa kesäaikaan. Varsinkin erikoislääkäreille on vaikea löytää sijaisia kesälomien ajaksi. Tilannetta vaikeuttaa se, ettei avoinna oleviin virkoihin saada työntekijöitä.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Partanen pitää tämän hetkistä tilannetta kuitenkin kohtuullisen hyvänä. Hänen mukaansa Etelä-Karjalan keskussairaalassa on erikoisaloja, joissa on aina pulaa lääkäreistä.

– Lääkäripula ei ole karmea, mutta muutamia erityisosaajia tästä talosta puuttuu, lisää johtajaylilääkärin kesälomaa sijaistava Antti Hietaranta.

– Lastentautien ja lastenpsykiatrian yksikössä tilanne on ollut huonoin jo pidempään. Siellä on ollut paikkoja auki, mutta niitä ei ole saatu täytettyä, Jouko Partanen selventää.

Lastentautien ylilääkäri Juha Viitala kertoo, että yksikössä on nyt täyttämättä kaksi erikoislääkärin virkaa. Virat ovat parhaillaan haussa. Lastenneurologi on valittu, mutta hän ei ole vielä aloittanut töitä.

– Tilanne ei ole toivoton, muttei hyväkään. Erikoislääkäreiden pula kuormittaa päivystystä, Viitala myöntää.

Viitalan mukaan lastentautien yksikössä työskentelee neljä erikoislääkäriä ja viides aloittaa elokuussa.

– Kiireettömän hoidon odotusajat ovat hoitotakuun mukaiset. Lääketieteellinen kiireellisyys ratkaisee, Viitala painottaa.

Sisätautien yksikössä on tällä hetkellä täyttämättä kuusi erikoislääkärin virkaa.

– Suurin puute on ehdottomasti nefrologian osaston ylilääkärin puuttuminen, harmittelee sisätautien apulaisylilääkäri Liisa Hämäläinen.

Hämäläisen mukaan avoinna ovat myös kardiologin, endokrinologin, sisätautien erikoislääkärin ja kardiologiaan erikoistuvan lääkärin sekä päivystyksen ylilääkärin virat. Kuudesta erikoistuvan lääkärin virasta syksyllä on kaksi virkaa täyttämättä.

– Tällä hetkellä kesälomalla on puolet erikoislääkäreistä. Normaalisti töissä on ylilääkärin lisäksi 14 erikoislääkäriä. Vain osalle erikoislääkäreistä on saatu lyhytaikainen sijainen kesäksi.

Kirurgian ylilääkäri Antti Hietaranta kertoo, että kirurgian yksikössä tarvitaan lisää ortopedeja. Tarkkaa lukua hän ei kuitenkaan sano.

– Meillä on useampikin virkapohja, johon voitaisiin ottaa ortopedeja, Hietaranta täydentää.

Hietaranta myöntää, että erikoislääkäreiden vähyys ortopediassa saattaa ajoittain näkyä lääkäreiden kiireenä.

– On selvää, että tällaisessa tilanteessa on potilasta kohden vähemmän aikaa käytettävissä. Yhtä ortopedia kohden on enemmän työtä, Hietaranta kuvailee.

UUTISET SIVU 5

ILKKA KARHU

Kuvateksti

Erikoislääkäreille on vaikea saada sijaista kesälomien aikaan. Esimerkiksi sisätautien osastolla puolet yksikön erikoislääkäreistä on nyt lomalla ja vain osalle heistä löytyi sijainen.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto