Etelä-Karjalan valtuutetut ottivat vaalirahat pääosin omasta taskusta

Hannu Myyryläinen ja Ilpo Hakula keräsivät suurimmat yritysten vaalilahjoitukset.

URPO LAANINEN

MATTI VEIJALAINEN

Lappeenrannan ja Imatran kaupunginvaltuutetuista valtaosa rahoitti viime kunnallisvaalit omasta kukkarostaan. Lappeenrannassa sai yritysten lahjoituksia 16 ehdokasta. Imatralla yksikään ehdokas ei saanut vaalirahoitusilmoitusten mukaan yritystukia.

Suurimmat yrityslahjoitukset keräsivät Lappeenrannan valtuutetut Hannu Myyryläinen (sd.) ja Ilpo Hakula (kok.), molemmat 2 400 euroa. Hakulan tuki tuli viideltä yritykseltä ja Myyryläisen kolmelta.

Yksittäisten yritysten summat jäivät alle 1 700 euron, joten yritysten nimiä ei tarvinnut ilmoittaa.

Erkki Räsänen (myö) rahoitti vaalityönsä kokonaan yritystuella, mutta hänen mukaansa raha tuli omalta yritykseltä.

Etelä-Karjalan kaupunkien suurin vaalibudjetti oli vuoden 2004 kunnallisvaaleissa lappeenrantalaisella Marja-Liisa Vesterisellä (sd.), 3 970 euroa. Ilmoituksensa mukaan hän käytti vain omia rahojaan.

Imatralla poltti eniten rahaa Jouni Eerola (sd.). Hänen oma rahoituksensa oli 1 950 euroa, jonka päälle hän sai vakiopuoluetukea 250 euroa.

Lappeenrannan päättäjistä pääsivät valtuustoon kokonaan ilman rahaa Myön Antti O. Arponen ja Ari Tuomikoski sekä keskustan Antti Kaarna. Myös kokoomuksen varavaltuutetun Jonas Grönlundin vaalibudjetti oli nolla euroa.

Imatralla oli varsinainen nollaeuroehdokas kristillisdemokraattien varavaltuutetuksi päätynyt Allan Mylläri.

Lappeenrannan ehdokkailta paloi vuoden 2004 kunnallisvaaleissa rahaa noin 70 000 euroa, mikäli vaalirahoitusilmoitukset pitävät paikkansa. Summasta yritysten lahjoitusten osuus oli runsaat 12 000 euroa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen, Matti Veijalainen