Savitaipaleen Lennusjärveltä löytyi kalliomaalaus

Kalliomaalauksen ovat todennäköisesti maalanneet läheisellä pellolla eläneet kivikauden ihmiset

MIRVA TUUSA

SAVITAIPALE. Savitaipaleen Lennusjärveltä tänä keväänä tehty löytö on varmistunut aidoksi kalliomaalaukseksi. Etelä-Karjalan museon amanuenssi Jukka Luoto kävi tarkastamassa maalauksen.

– Havaintoja tulee minulle aika paljon ja joudun hylkäämään niitä yksi toisensa jälkeen. Mutta tämä oli kyllä ihan selvä tapaus, Luoto kertoo.

– Miljöö, värisävyt ja esitystapa vahvistivat sen.

Maalaus sijaitsee jyrkässä kallioseinämässä, noin 30 metriä rantaviivasta. Maalaus voidaan Luodon mukaan ajoittaa jaksolle 5000-1500 eKr., kuten muutkin Suomen maalaukset.

Punamultamaalilla silmien korkeudelle tehty maalaus esittää ilmeisesti kahta ihmishahmoa.

– Kalliomaalaukset ovat usein hyvin epämääräisiä ja niitä on vaikea erottaa. Valaistus- ja kosteusolosuhteet voivat vaikuttaa paljon.

Myös Lennusjärvellä pääsiäisenä ulkoilemassa olleet Vesa Lairi ja Seppo Niinimäki olivat aluksi epävarmoja havainnostaan.

– Kävimme paikalla uudelleen lumien sulettua ja ajattelimme, ettei se mikään muukaan voi olla, Savitaipaleella asuva Niinimäki sanoo.

– Olihan se tavallaan yllätys, että ylipäätään löysimme kalliomaalauksen. Ja ettei kukaan ollut aikaisemmin havainnut sitä, mökkitie menee vain parinkymmenen metrin päästä.

Museoviraston arkeologian osaston yli-intendentti Helena Taskinen iloitsee tuoreesta löydöksestä.

– Maassamme on vielä paikkoja, joista pienialaisia kalliomaalauslöytöjä voi varmasti tulla.

Suomesta on löytynyt yhteensä noin 120 kalliomaalausta. Viimeisin löytyi Puumalasta kesällä 2007.

Kirjoittaja:
Mirva Tuusa