Jurvala huutaa hätäänsä myös banderollien avulla

Työkseen Euroopan teitä kolunnut rekkakuski sanoo, että Jurvalan osuus Kuutostiellä on vaarallisin kohta Portugalin ja Joutsenon välillä.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Kovalevyn kappaleet saavat pintaansa valkoisen pohjamaalin ja mustan tekstin. Kappaleet ja teksti ovat niin kookkaita, että heikkonäköisimmätkin varmasti näkevät.

Pertti Vanhalakka ja Vesa Piitulainen ahertavat banderollien kimpussa. Miehet ovat Jurvalasta, jossa torstaina käynnistyy Suomen oloissa harvinainen tiemielenosoitus.

Näkyvyyttä tulee banderolleilla ja 20-30 kilometrin tuntinopeutta etenevällä traktori- ja muiden kulkuneuvojen marssilla.

Jurvalan väen kesäkeitto kiehui yli, kun taajaman lävistävän Kuutostien liikenne ryöpsähti uusiin ennätyslukemiin. Autonkuljetusrekkojen kääntäminen Vaalimaalta Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikoille lisäsi liikennemelusta kärsivän asutuksen tuskaa entisestään.

VANHALAKKA on hahmotellut työn alla olevia tekstejä paperille.

– Tarvitaanko uhreja?

– Ohitustie Jurvalaan!

– Valtiovalta – Turvallinen tie Jurvalaan!

– Rekkaralli saatava kuriin!

– Puheet ja lupaukset riittävät!

– Jurvala tiemelua vastaan!

JURVALA tuntuu käyvän yksituumaisena mielenosoitukseen. Viime viikon torstain kyläkokouksessa marssille ilmoittautui heti nelisenkymmentä paikalla ollutta.

– Kun Estareita on lukenut ja kyliltä kuullut, tulijoita on enemmänkin, kertoo Vesa Piitulainen. Hän valmistautuu kunnostamaan yhtä traktoria torstaiksi tieliikennekuntoon.

Pahimmalla melualueella tien kupeessa on kymmeniä taloja, melualueella kaikkinensa satoja asuntoja. Taajamassa asuu yli 2 000 asukasta.

Pertti Vanhalakka on asunut tienvarressa ikänsä.

– Astiat helisevät kaapissa, kohta taitaa hajota jo lämpöhormi, hän kuvaa liikenteen vaikutusta sisällä talossa.

HÄTÄ EI ole vieras Jurvalassa tienkäyttäjillekään. Joutsenolainen Simo Matikainen on kolunnut raskaalla rekalla vuosia Euroopan teitä.

– Jos ajan Portugalista kotiin Joutsenoon, niin Jurvalan kohta on vaarallisin kohta koko reitillä.

– Siinä asuu ihmisiä ihan ympärillä. Koko ajan menee autoa ohi. Kyllä siinä on vaarallista ylittää tie.

Matikainen ymmärtää Jurvalan ihmisten kiukun.

– Totta h….tissä Taavetin ja Lappeenrannan väli pitäisi olla hankekoreissa, hän täräyttää.

– On oikein, että Jurvalan väki lähtee mielenosoitukseen. Suomalainen on tavallisesti sellainen, että se urputtaa ja urputtaa, mutta ei tee mitään. Toisin on esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa, tietää Matikainen kokemuksesta.

Hän aikoo olla mukana Jurvalassa.

– Olen ehdottomasti, ilman muuta.

VÄKI KOKOONTUU mielenosoitukseen kello 16. Letka lähtee liikkeelle tavernan edestä, koukkaa UPM:n liittymän kautta Kuutostielle ja ajaa Kuutostietä aina Askolan levikkeelle saakka. Sieltä letka pyöräyttää takaisinpäin. Matkaa suuntaansa kertyy kolmisen kilometriä.

Tienkäyttäjät voivat harkita vaihtoehtoreittejä Jurvalan ohittamiseksi.

– Meille kiusa Kuutostiestä on jokapäiväinen. Mielenosoituksemme harmi liikenteelle vain hetkellinen, muistuttaa Vesa Piitulainen.

Hän ei lupaa, ettei mielenosoitus toistu. Mikäli valtion päättäjät eivät herää, näe ja kuule, saattaa jatkoakin seurata.

– Katsellaan vähän aikaa tilannetta ensin. Jos tarvitaan, tehdään marssi uudestaan.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Jurvalan mielenosoitus näkyy ja kuuluu, vakuuttavat Vesa Piitulainen ja Pertti Vanhalakka banderolliverstaassa.

Pertti Vanhalakan siveltimenvedoille saattaa löytyä käyttöä myös jatkossa, sillä jurvalalaiset marssivat tarvittaessa uudestaan.

Tarvitaanko uhreja?

Banderolliteksti

Kirjoittaja:
Matti Riihelä