Keskustan näivettyminen huolestuttaa kaupunginjohtajaa

Seppo Miettisen mielestä erikoiskaupan valuminen Myllymäkeen tietäisi strategista linjanmuutosta. Muutoksen perusteet on selvitettävä tarkoin. Okan Metsäkallion mielestä kaavatulkintaa on jo tehty.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen pitää edessä olevia linjauksia Myllymäen kaupallisesta luonteesta kaupungille strategisesti tärkeinä. Kaupungin on otettava kantaa nykyisen linjan muuttamiseen rakennusliike Okan kauppakeskussuunnitelmien takia. Oka veisi Myllymäkeen tähän mennessä keskustaan sijoitettuja kauppoja kuten tavaratalo Anttilan ja pienempiä erikoiskauppoja.

– Ensin kaupunki saa tarkan selvityksen Okan hankkeen sisällöstä. Sen pohjalta voi arvioida, onko sisältö olemassa olevan kaavan mukainen. Tätä arviointia varten taas selvitämme ympäristöministeriön tuoreimman kannan siitä, miten vähittäiskaupan suuryksikön käsitettä tulkitaan ja miten säännöksiä sovelletaan.

MIETTINEN toteaa, että nykyiset kaavat kieltävät vähittäiskaupan suuryksikön sijoittamisen Myllymäkeen. Alue on varattu tilaa vievälle kaupalle kuten huonekalu-ja autokaupalle.

– Kaupunki on tehnyt kaavoihin nämä linjaukset aikoinaan tietoisesti. Niiden pohjalta Myllymäestä on kehittynyt vilkas kauppapaikka, jollaista haettiinkin. Nykyiset yritykset soveltuvat sinne hyvin. Linjanmuutos olisi iso asia.

– Kaupungin johdossa on suuri huoli erikoistavarakaupan siirtymisestä keskustasta. Sen takia Myllymäen tulevaa rakentamista tullaan arvioimaan hyvin tarkasti ja kaikessa rauhassa.

MYLLYMÄEN kehittäminen tilaa vievän kaupan alueena saa kiitosta Lappeenrannan päättäjiltä. Alue on täyttynyt hyvää tahtia ja se vetää asiakkaita laajalti, juuri niin kuin oli toivottukin. Uusia tilaa vievän kaupan yrityksiä on edelleen tulossa.

Kaavoituspäällikkö Erkki Jouhkin mukaan Myllymäestä on rakennettu noin kolme neljäsosaa. Kymmenkunta tonttia olisi vielä tarjolla.

Oka on nyt hakemassa kaavamuutosta Myllymäen viereen Hyrymäkeen kauppakeskusta varten. Liiketontilla on noin 11 500 neliötä rakennusoikeutta. Jouhkin mukaan Oka on puhunut noin 4 000 lisäneliöstä.

JOUHKIN mielestä on selvää, että tavaratalot ja pienemmät erikoistavarakaupat kuuluvat keskustaan.

– Näinhän Lappeenranta on valtuustoa myöten päättänyt. Maankäyttö- ja rakennuslakikin pohjaa siihen, että keskustalle ominaiset toiminnat eivät siirry keskustoista pois.

Okan aluejohtaja Kari Metsäkallio katsoo, että Myllymäessä toimii jo vastaavanlaisia liikkeitä, mitä olisi tulossa uuteen kauppakeskukseenkin. Kaavatulkinta on Metsäkallion mielestä tehty jo Myllymäessä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju