Marika Partinen pinkoo pika-aidat nuorten MM-kisoissa

Simpeleläinen nuori yleisurheilija on ollut kovassa vireessä heti alkukaudesta. Tänä kesänä hän aikoo jättää moniottelun, mutta kilpailee yhä sekä aidoissa että pituudessa.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Simpeleen Urheilijoiden Marika Partinen, 18, saa alkaa valmistautua nuorten MM-kilpailuihin. Hänet on valittu edustamaan Suomea 100 metrin aitajuoksussa. Kisat käydään heinäkuun toisella viikolla Puolan Bydgoszczissa.

– Hyvältä tuntuu. Tuollaiset kisat tuovat varmasti kokemusta, Partinen toteaa.

Partinen osasi odottaa kutsua MM-koneeseen juostuaan kisarajan rikki nuorten Eliittikisoissa.

– MM-kisapaikka ei ollut varsinainen tavoitteeni, mutta mielessä oli kyllä, että se on mahdollista. En olisi uskonut, että aidat kulkevat näin hyvin tähän aikaan kaudesta.

Tämä on ensimmäinen kesä, kun Partinen juoksee korkeiden naisten aitojen yli.

– Melkein parempi, että aidat ovat vähän korkeampia, hän pohtii.

Nuori rautjärveläinen on ennättänyt saada jo aiemmin tuntumaa suurkisoihin. Viime vuonna Partinen oli Suomen joukkueessa Euroopan nuorten olympiafestivaaleissa Serbiassa.

TIISTAINA Partinen nähtiin toisen lajin parissa Lappeenrannan Kimpisessä. Hän osallistui pituushyppykisaan Mondo Gamesissa.

– En ole vielä päättänyt keskitynkö aitoihin vai pituuteen, Partinen kertoo.

Myös pituus sujuu hienosti. Kimpisessä Partinen hyppäsi viimeisellään 584, ja voitti kisan. Tänä kesänä hän on ehtinyt pompata jo 594, joka jäi kahdeksan senttiä omasta ennätyksestä.

Pituuden ja aitajuoksun yhdistäminen ei ole Partisesta hankalaa. Joskus hän tosin joutuu jättämään päällekkäisten aikataulujen vuoksi kisoissa muutaman pituushyppykierroksen väliin aitakisan ajaksi.

– Kummassakin lajissa vaaditaan samanlaisia ominaisuuksia, ja lajiharjoituksissa on samanlaisia juttuja, Partinen kuvailee.

Ennen MM-kisoja hänellä on vielä edessä parit kovat kisat, kuten aita- ja pituuskarnevaalit Jämsässä ja Jämsänkoskella tämän viikon lopussa.

MIETTIESSÄÄN toistaiseksi hienoimpia saavutuksiaan Partinen mainitsee viime kesäiset Kalevan Kisat. Silloin 17-vuotias Partinen sijoittui ensimmäisissä Kalevan Kisoissa naisten pituushypyssä viidenneksi.

Vielä viime kesänä Partinen kilpaili menestyksekkäästi myös moniottelussa. Enää hän ei aio treenata otteluja varten.

– Olen huono heitoissa ja 800 metrillä. Niitä lajeja olisi pitänyt alkaa treenata paljon enemmän, ja se olisi vienyt liikaa aikaa.

Yleisurheilukentillä Partinen on viihtynyt yli kymmenen vuotta. Hän aloitti uransa SIU:n urheilukoulusta ja Hippo-kisoista.

PARTINEN aloittaa ensi syksynä lukion kolmannen luokan kotipaikkakunnallaan Rautjärvellä. Peruskoulun päättyessä hän pohti olisiko hakeutunut urheilulukioon.

– Kotona on kuitenkin helpompi keskittyä, kun ei tarvitse huolehtia kaikista asioista itse.

Kuudesta seitsemään kertaan viikossa treenaava nuori nainen pitää harjoittelumahdollisuuksiaan ihan kohtuullisina. Talvella hän juoksi Simpeleen tehtaasta löytyvällä 80 metrin radalla. Pari kertaa viikossa hän kulki Tanhuvaaran urheiluopistolle, jonne on noin tunnin ajomatka.

– Kun sain ajokortin, se helpotti kulkemista, kun tarvitse pyytää aina jotakuta kuskaamaan.

Kesälomalla hän aikoo ottaa jo kirjat esiin, sillä syksyllä on edessä ensimmäiset ylioppilaskirjoitukset. Tässä vaiheessa Partisella ei ole vielä kirkkaana mielessä mihin hän hakeutuu lukion jälkeen.

KAISA JUNTUNEN

Kuvateksti

Marika Partisen kesä kuluu urheillessa ja ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa.

Marika Partinen

18-vuotias rautjärveläinen.

Edustaa Simpeleen Urheilijoita.

Valittu nuorten MM-kilpailuihin 100 metrin aitoihin.

Valmentajana Marjut Rita.

Suomen huipulla myös pituudessa.

100 m aidoissa ennätys 14,13

Pituusennätys 602

Käy Rautjärven lukiota.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen