Pasi Riihelä odottaa sydän syrjällään uutisia Namikasta

Omatoimisesti treenaava Namikan monivuotinen pelaaja kaipaa joukkuetta ympärilleen. Lappeenrannasta mies ei halua lähteä. Sähköasentajan paikkoja hän ei ole vielä kysellyt.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Namikan pitkäaikainen pelaaja Pasi Riihelä odottaa pelonsekaisin tuntein perjantaita. Silloin viimeistään selviää jatkuuko Namikan toiminta vai ei.

– Onhan tämä ollut yhtä piinaa viimeisten kuukausien ajan, Riihelä huokaa.

Hän on samassa tilanteessa kuin ne monet suomalaiset, jotka ovat joutuneet pelkäämään työpaikkansa puolesta. Riihelällä on ehdollinen pelaajasopimus Namikan kanssa, eikä hän ole toistaiseksi muualta töitä kysellyt.

– Jos Namikalle käy kalpaten, se on minulle valtavan iso juttu niin taloudellisesti kuin henkisesti.

Perhe on muuttanut juuri uuteen omakotitaloon Skinnarilaan, joten asuntovelallisen arki painaa niskassa. Lappeenranta tuntuu Pasi ja Melanie Riihelästä juuri sopivalta ympäristöltä elää ja kasvattaa lasta. Seitsemässä vuodessa he ovat ehtineet kotiutua ja saada kaupungista ystäviä.

– Talkoilla aiomme rakentaa tuohon lapsille leikkikentän, Riihelä kertoo ja viittoilee uusien omakotitalojen keskellä olevaa maakaistaletta kohti.

Riihelä on pyöritellyt vaihtoehtoa B mielessään.

– Onhan minulla tietenkin sähköasentajan tutkinto, ja vaimolla oma firma.

NAMIKAN VALTAVA velkasumma oli Riihelälle yllätys. Pelaajat olivat tietoisia seuran talousvaikeuksista, sillä jäihän heiltä palkkoja ja bonuksia saamatta. Vaikka hän osasi odottaa, että velkaa on, niin ikinä hän ei olisi arvannut sitä olevan 440 000 euroa.

– Olisin voinut kuvitella, että velkaa olisi ollut noin puolet tuosta summasta. Tuo tieto oli aikamoinen shokki.

– Olen kokenut yhden konkurssin Ruotsissa, mutta tämän on ihan erilainen juttu. Olen koko sydämellä mukana Namikassa.

Hän suree sitä, että viime vuosien uuttera työnteko valuu hukkaan, jos Namika katoaa koripallokartalta.

– Vaikka toiminta jatkuu jollakin tapaa, niin on valtava työ nostaa uusi seura samalle tasolle.

Häntä harmittaa myös Namikan juniorien puolesta. SM-liigassa pelaavan seuran junioreilla on aina paremmat eväät nousta korkealle, ja samalla kotikentällä pelaavat esikuvat tuovat tsemppiä harrastukseen.

MAANANTAI-ILTANA Riihelä punnersi ja teki vatsalihaksia kotona olohuoneen lattialla. Jos kaikki olisi mallillaan, hän olisi ollut treenaamassa yhdessä joukkueen kanssa. Meneillään olisi ensimmäinen peruskuntokausi, ja yhteisessä ohjelmassa odottaisi parin päivän lepo juhannuksena.

– Kaipaan joukkuetta ympärilleni, Riihelä sanoo.

Hänen lisäkseen viime vuoden joukkueesta Juha Sten, Petri Virtanen, Viljami Vanjoki ja Tuukka Kulha ovat valmiita jäämään Lappeenrantaan.

Riihelä haluaa olla toiveikas. Jospa raha-asiat järjestyisivät.

– Mukaan olisi tulossa huipputason valmentaja, ja meillä olisi mahdollisuus saada kasaan todella hyvä joukkue.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen