Categories
Artikkelit

Pula hotellipaikoista rasittaa golfbisnestä Lappeenrannassa

Willimiehen Golfin toimitusjohtaja odottaa innokkaasti Rauhan kylpylää. Golfaajien määrä kasvaa Lappeenrannassa.

OUTI SALOVAARA

LAPPEENRANTA. Willimiehen Golf -yhtiön toimitusjohtaja Kimmo Pennanen odottaa Rauhaan kaavailtua jättimäistä Saimaa Gardens -kylpylää kuin kuuta nousevaa.

– Tulisi vaan äkkiä.

Kahilanniemen kentän ja uuden Tuosan kentän liiketoimintaa pyörittävän golfyhtiön näkökulmasta Lappeenrannan kesäisin täyteen buukatut hotellit ovat kirous. Vieraspelaajat eivät mahdu majoittumaan, eivätkä he siten tule Lappeenrantaan golfaamaan.

Pennanen pitää erinomaisena myös Huhtiniemen kylpylähanketta. Erityisen tyytyväinen hän on siihen, että nuoret yrittäjät ovat lähteneet rohkeasti hankkeeseen.

Pennasen mukaan lappeenrantalainen Viipurin golf -seura on varsin kiinnostava lajin harrastajien parissa.

– Viime viikonloppuna meille tuli 13 uutta jäsentä. Kehitys on tosi hyvä.

Seuralla on noin 1 200 jäsentä. Pennasen mukaan aloittelijakursseilla on sekä lapsia, nuoria että keski-ikäisiä. Se auttaa pitämään toiminnan hengissä tulevaisuudessakin.

Lappeenrantaan odotetaan 7 000 vieraspelaajaa tänä vuonna. Se olisi loistava saavutus, 6 000 vieraspelaajaa voitaisiin Pennasen mukaan luonnehtia hyväksi tulokseksi.

– Vieraspelaajat tuovat meille tuloa 170 000-200 000 euroa.

Omien pelaajien merkitystä ei voi vähätellä, sillä he tuovat puolet golfyhtiön tuloista.

– Aktiivisia pelaajia on noin 650.

Koko kaupungin kannalta vieraspelaajat ovat tuottoisampia, sillä yöpyvä vieraspelaaja jättää paikkakunnalle noin 200 ja päiväpelaaja 100 euroa.

Golfyhtiö on pitkälle säiden armoilla. Jos sataa, loistavallekaan kentälle ei tule pelaajia.

Tuosaan kolmisen vuotta sitten valmistunut Etelä-Saimaan nimeä kantava golfkenttä on syönyt yllättävän vähän keskustassa sijaitsevan Kahilanniemen suosiota. Tuosassa käy vuosittain 20 000 pelaajaa, Kahilanniemessä edelleen noin 15 000.

Uusi kenttä on lisännyt Villimiehen Golfin pelattujen kierrosten määrää vuositasolla noin 3 000:lla.

– Mikä hyvänsä golfyhtiö olisi valmis ottamaan tällaisen konseptin kuin meillä on, Pennanen sanoo tyytyväisenä.

Hänen mukaansa keskustan pieni ja helpohko kenttä tyydyttää junioreiden, senioreiden ja kiireisten pelaajien tarpeet. Tuosaan tulevat ne, jotka kaipaavat radalta kovempia haasteita.

Willimiehen Golfin pelioikeudet antavia osakkeita on myyty noin 850. Osalla osakkeenomistajista on useampi osake, ja osakkeenomistajia on noin 790. Toukokuussa yhtiö järjesti osakkeenomistajille suunnatun osakeannin.

– Osakkeita merkittiin yli odotusten, noin 50 kappaletta.

Yhtiö nettosi osakeannilla yli 200 000 euroa, joka todennäköisesti käytetään kaikkein korkeakorkoisimpien lainojen lyhentämiseen. Velkoja riittää lyhennettäväksi – lähes 2,7 miljoonaa euroa. Korkomenoja on noin 120 000 euroa vuodessa.

Syynä koviin velkoihin on alkuperäisiä suunnitelmia tuplaten kalliimmaksi käynyt Tuosan kentän rakentaminen. Kallioinen saari yllätti rakentajat, vaikka etukäteen tehtiin runsaasti maastotutkimuksia. Kalliomaaston kanssa puljaaminen aiheutti miljoonan euron odottamattomat lisäkustannukset. Lisäkustannuksia aiheuttivat myös tervaleppä- ja metsälehmusesiintymät, jotka yhteistuumin ympäristöviranomaisten kanssa päätettiin suojella. Viereisestä pikkusaaresta löytyi uhanalaisia kasvilajeja, jotka piti ottaa huomioon muun muassa valumavesien osalta.

Pankkilainan ohella helpotusta talouteen toi klubirakennuksen rakentanut rakennusliike Oka. Se suostui ottamaan klubirakennuksen aluksi omistukseensa. Willimiehen Golf maksaa 750 000 euron arvoista klubirakennusta pikkuhiljaa. Kokonaan se on golfyhtiön oma ensi vuoden maaliskuussa.

Willimiehen Golf Oy

Perustettu 1992.

Toimitusjohtaja Kimmo Pennanen vuodesta 2006.

Työntekijöitä kesällä 25, ympärivuotisesti kolme.

Ravintolatoiminta sekä ajanvaraus, opetus ja välinemyynti ulkopuolisten yrittäjien pyörittämiä.

Kahilanniemen kenttä Lappeenrannan keskustassa ja Etelä-Saimaa Golf Tuosassa.

Myynti 2007 880 000 euroa, tappiota 44 000 euroa.

Tavoitemyynti 2008 910 000 euroa nollatuloksella.

Voittoa tavoittelematon yhtiö.

Viipurin golf ry hoitaa Willimiehen Golf Oy:n golfaajien jäsenasiat.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara