Etelä-Karjalan tehtaat pärjäsivät tyydyttävästi

UPM:n Särkelä kuvaa Kaukaan tulosta tyydyttäväksi. Stora Enson Kaukopään tehtaille on tulossa investointeja.

KIRSI KERKKÄNEN

JYRKI NUOTTIMÄKI

ETELÄ-KARJASSA UPM:n ja Stora Enson tuotantolaitokset ovat tahkonneet kohtalaisen hyvää tulosta alkuvuodesta. Imatran osalta positiivista on myös se, että yhtiö on päättänyt uusista investoinneista Kaukopään tehtailla.

UPM:n Kaukaan tehtaanjohtaja Raimo Särkelä kommentoi Kaukaan tulosta ihan tyydyttäväksi. Hänen mukaansa eri tehtaiden tulokset eivät merkittävästi eroa toisistaan, joten yhtiön yleinen tilanne sopii kuvaamaan myös Kaukaan tehtaan tilannetta.

Tuloslukuja yhden tehtaan osalta Särkelä ei halua antaa.

– Positiivisella ja vakavalla mielellä tehdään töitä. Yritetään pysyä kasvavien kustannusten perässä kuten muutkin, hän sanoo.

Yhtiön syksyisiä päätöksiä tuotannon supistuksista Särkelä odottaa suhteellisen luottavaisin mielin.

– Tilanne vaatii ponnistuksia kaikilta, mutta olemme luottavaisia. Ratkaisua Venäjän koivun korvaamiseen mietitään koko ajan, hän toteaa.

STORA ENSON Imatran tehtaiden tuotanto on sujunut hyvin. Markkinatilanteen vuoksi kartonkikone 1 ja osa muovipäällystyskoneista pitää kesälomaseisokin kesän 2008 aikana, kertoo yksikön johtaja Ari Johansson.

– Muilla koneilla kysyntä on pysynyt suhteellisen hyvänä. Kohonneet raaka-aine-, energia- ja kuljetuskustannukset sekä epäsuotuisat valuuttakurssit heikensivät ensimmäisen vuosipuoliskon kannattavuutta.

Imatran tehtaille myös investoidaan. Soodakattilan muutosinvestointiin on myönnetty 7,8 miljoonaa euroa. Investointi toteutetaan huoltoseisokkien yhteydessä vuosien 2009 – 2010 aikana.

Kartonkikone 4:lle on myönnetty investointirahaa 3,4 miljoonaa euroa energiatehokkuuden parantamiseen. Investointi toteutetaan vaiheittain vuosien 2008 – 2009 aikana.

Imatran tehtaiden myyntimäärä ensimmäisellä vuosipuoliskolla oli 614 000 tonnia, joka on neljä prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihto oli 487 miljoonaa euroa.

Huhti-kesäkuussa myyntimäärä oli 304 000 tonnia, joka on kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän.

KUVATEKSTI

LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Stora Enso viimeistelee uusia supistuksia, joista se kertoo syksyn kuluessa. Imatran Kaukopään tehtailla savupiippu tupruttaa savua edelleen ja investoinneista päätellen myös tulevaisuudessa.

Kirjoittaja:
Kirsi Kerkkänen, Jyrki Nuottimäki