Sorsa ja Partinen mitaleille ennätysmurskajaisissa

LUM:n Elina Sorsa hyppäsi pituudessa SM-hopeaa ja SiU:n Marika Partinen pronssia. Partisen ennätysleiskaus syntyi vasta pika-aitafinaalin jälkeen.

ANSSI SILVENNOINEN

TAMPERE. Suomen parhaat naishyppääjät pelastivat pituushyppypäivän yleisurheilun Kalevan kisoissa. Tommi Evilän karsiutuminen miesten pituusfinaalista shokeerasi kansaa perjantaina keskipäivällä, mutta alkuillasta pituuden kärkinaiset tekivät omasta kilpailustaan yhden koko kisojen kohokohdista.

Kärkinelikosta jokainen paransi ennätystään, ja takavuosien pituuden sankaritar Ringa Junnila sai kruunata uuden Suomen mestarin.

Samalla jatkuivat eteläkarjalaisurheilijoiden hienot suoritukset, sillä Lappeenrannan Urheilu-Miesten Elina Sorsa ja Simpeleen Urheilijoiden Marika Partinen nousivat palkintokorokkeelle.

Viime kesänä kotikentällään Kimpisellä mestaruuteen hypännyt Sorsa joutui taipumaan karsinnan ykköselle Lahden Ahkeran Noora Pesolalle, joka voitti tuloksella 646.

Mitalikolmikko paransi ennätyksiään yhteensä 35 senttimetriä. Kultamitalisti Pesolan osuus senttipotista oli 14.

– Tiesin että sitten kun losahtaa, niin losahtaa, mutta näin hyvää tulosta en pysty käsittämään. Ihan mahtava kisa, Pesola sanaili voitosta ja tuloksesta ymmyrkäisenä.

LUM:n Elina Sorsa virutti ennätystään kolme senttiä aiempaa pidemmälle viimeisellä yrityksellään. Sorsan tavoitteena oli hypätä itseään tyydyttävä tulos, mutta niukka ennätyspetraus ei saanut hopeamitalistilta ihan täyttä hyväksyntää.

– Sipsutin lankulle omaa tyhmyyttäni. Ennätys olisi saanut parantua enemmänkin. Tiedän pystyväni vielä parempaan, vaikka olenkin tehnyt vain kaksi pituusharjoitusta puoleen vuoteen, Sorsa sanoi.

Valmentajaisä Hannu Sorsa vahvisti tyttären tuntemukset.

– Paras hyppy lähti puolestavälistä lankkua.

– Toivottavasti tämä ei syönyt pahasti voimia kolmiloikkaa ajatellen. Sieltä odotan Elinalta hyvää tulosta. On se sen verran hyvässä kunnossa, Hannu Sorsa kertoi.

Hyppääjä itse odotti loikkakisaa jo innolla, vaikka pituuspuristus jaloissa vähän tuntuikin.

– Toivottavasti karsinnasta ei tulisi sellaista suurta draamaa, mitä Evilä näköjään järjesti. Tarkoituksena on selvittää homma ensimmäisellä yrityksellä, Sorsa kertoi.

Marika Partinen juoksi 100 metrin aitojen loppukilpailussa kesken pituusfinaalin. Ennen juoksua Partinen ehti hypätä kahdesti, ensimmäisen yliastutuksi ja toisen mittaan 584.

– Juoksuun jäi pikkaisen liian vähän valmistautumisaikaa, Partinen sanoi.

Pika-aitojen mestariksi juoksi jo kahdeksatta kertaa urallaan Johanna Halkoaho ajalla 13,46 ennen Elisa Hakamäkeä (13,75) ja Emma Montellia (13,85).

Partinen oli viides kaksi sekunnin sadasosaa alkueräjuoksuaan hitaammalla ajalla 14,09.

– Neljäs sija oli ihan mahdollinen ja se jäi vähän kaivelemaan. Pronssille olisi sitten pitänytkin onnistua ihan nappiin.

Varsinaisen pommin Partinen jysäytti käveltyään stadionin toisesta päästä takaisin pituushyppypaikalle. Viidennellä kierroksella 18-vuotias urheilija paransi omaa ennätystään huimat 18 senttiä tulokseen 620.

– Ponnistus osui ihan nappiin. En olisi ehkä ihan itse uskonut noin hyvään tulokseen, Partinen kertoi.

Hypyllä varmistui SM-pronssi. Partisen taakse jäivät ennätystään kuudella sentillä parantanut Elina Korjansalo (616) ja kokenut Susanna Rajamäki (608).

Sähäkkä rautjärveläinen paineli oman ennätyksensä 13.84 Puolassa nuorten MM-kisojen välierässä, johon päästäkseen Partisen piti kukistaa alkuerissä tukku itseään ennalta nopeampia aitureita.

Nyt oma ennätys toi uran ensimmäisen SM-mitalin.

– Olen kauteen tosi tyytyväinen. Kyllä mie tiesin että kunto on hyvä, mutta en osannut toivoa että parhaat tulokset osuisivat tällaisiin kisoihin, Partinen sanoi.

Nuori juoksija aitoo nyt ensimmäistä vuottaan 84-senttisiä esteitä. Silti Partanen on samassa vauhdissa kuin Johanna Halkoaho samassa iässä ja vain henkäyksen päässä siitä, mitä Suomen ennätyksen haltija Hanna Korell 18-vuotiaana juoksi.

–Vielä on parannettavaa, kun nuo aidatkin vähän jäivät kaivelemaan, mutta onhan noita vuosia vielä jäljellä, Partinen hymyilee.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen