Käänteitä rakkaudessa ja rikkaudessa

SARI PULLINEN Hammastahnatuubi ei ole kovin suuri asia, jos sitä vertaa eläm

SARI PULLINEN

Hammastahnatuubi ei ole kovin suuri asia, jos sitä vertaa elämään. Joskus se voi kuitenkin ratkaista avio-onnen.

Suurinpiirtein siinä on Aholan kesäteatterin tämänkertaisen näytelmän filosofinen puoli, kesäteatteriin sopivan arkinen.

Anja Hytti-Oikkonen on kirjoittanut viihdyttävän ja jouhevasti etenevän tarinan, joka on kaikessa huvittavuudessaan melkeinpä uskottava. Lähellä on jo se piste, jossa tämän päivän elämää ei voi enää parodioida, sillä me teemme sen itse.

Maaseutuhotelli Satulinnan parinetsintäviikolle saapuva henkilögalleria on maukas. Niin on hotellin isäntäkin, ahne ja pihi Heikki Tuomenlehvä, jota Risto Outinen esittää hahmoon sopivalla makeudella. Tarinassa on mausteena kirpeitä heittoja työvoimapolitiikasta ja härskinkinpuoleisia letkautuksia. Eikä tiedä itkeäkö vai nauraa, kun suomalainen mies esittää rakkausserenadin. Kohteena kun ei olekaan sydämen valittu.

Viisi naista ja viisi miestä – ainakin suurinpiirtein – etsii Sitä Oikeaa, tositarkoituksella. On petettyjä ja pettäjiä, entisiä ja tulevia ex-puolisoita, salarakkaita, ensi-ihastuksia ja yksi pystyyn kuollut avioliitto.

Hahmot ovat hauskoja karikatyyrejä, mikä suorastaan kuuluu kesäteatteriin. Välillä tulee mieleen Ilkamat, toisinaan Agatha Christie.

Aholan kantavat voimat näyttäisivät olevan Marja Kainulainen, joka teki herkullisen aatelisrouvan, sekä Ville Lamberg, jonka esiintymisessä on vapautunutta karismaa.

Onnellisia loppuja tässä tarinassa on useita. Mutta yksi kauhun paikkakin näytelmään sisältyy, ja sen mukana toive ohjaajalle: esimerkiksi Heikki Tuomenlehvän voisi panna pitelemään tikapuista kiinni, kun Markus Vainikka oikoo Satulinnan kylttiä. Katsoja joutui jännittämään, kaatuuko hutera laitos ja miesparka sen mukana.

Aholan nuorisoseuran kesäteatteri

Satulinna

Käsikirjoitus Anja Hytti-Oikkonen

Ohjaus Liisa Lajunen

Rooleissa Risto Outinen, Päivi Lavikainen, Anna-Liisa Tiainen, Markus Vainikka, Ari Räsänen, Kimmo Hanhisalo, Soili Kukkonen, T.H. Soikkeli, Marja Kainulainen, Petri Rautsiala, Toni Isotalo, Sirkku Hätönen, Marjo Isotalo, Ville Lamberg ja Suvi Rautsiala.

Ensi-ilta Aholan kesäteatterissa sunnuntaina 29.6. klo 17.

SARI PARTANEN

Kuvateksti

Marjo Isotalon esittämä Linnea käy kuulemassa meedion (Päivi Lavikainen) lemmenennustusta raparperinlehdestä.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen