Lemi kutsuu veisaamaan neljää virttä neliäänisesti

Lemin musiikkijuhlilla ei kuulla oboisti Anu Talkaa. Virsinuotteja voivat halukkaat tilata etukäteen harjoittelua varten.

SARI PULLINEN

LEMI. On kuukausi aikaa harjoitella lemiläistä neliäänistä virsilaulua Lemin musiikkijuhlia varten.

Perinteen juuret ovat 1850-luvulla, jolloin seurakuntaan perustettiin 60-henkinen mies- ja poikakuoro.

Virsilaulajiksi houkutellaan mukaan kaikkia kiinnostuneita, taitoihin katsomatta. Yhteisharjoitus pidetään Lemin kirkossa torstaina 31. heinäkuuta, musiikkijuhlien avajaispäivän aattona, iltakuudesta iltakahdeksaan.

Lemin kirkkoherranvirastoon voi halutessaan ilmoittautua, ja virastosta voi pyytää myös etukäteen nuotteja virsien harjoittelua varten.

Laulettavat virret ovat Käy köyhään sydämeen, eli numero 124, Herraa hyvää kiittäkää, 332, On Jeesus nimi ihanin, 42, sekä ensimmäinen ja yhdeksäs säe virrestä Sen suven suloisuutta, 620.

Harjoitellut virret lauletaan suurella joukolla sunnuntaina 3. elokuuta, musiikkijuhlien päätöspäivänä, musiikillisessa jumalanpalveluksessa kello kymmenestä alkaen.

Mukana ovat musiikkijuhlien taiteilijat.

Mukaan laulamaan on ilmoittautunut jo koululaisia ja kuorolaisia, muun muassa lappeenrantalainen Karjalan Laulu-Veikot.

– Jos osaa nuotteja, voi etukäteen harjoitella, mutta se ei ole välttämätöntä, rohkaisee juhlan taiteellinen johtaja Päivi Loponen-Kyrönseppä.

Palkakseen virsilaulajat saavat vapaalipun lauantaiseen Mozart-konserttiin.

Oboisti Anu Talkan peruttua esiintymisensä musiikkijuhlien ohjelmistoon on jouduttu tekemään joitakin muutoksia. Hänen tilallaan lauantain 3. elokuuta Kansansävelmiä-konsertissa torilla kuullaan sopraano Mari Paloa.

Mozart-konsertissa toisena elokuuta kirkossa Talkan osuuden korvaavat konsertin muut taiteilijat, ja sunnuntaina oboesoolojen sijaan musiikillisessa jumalanpalveluksessa kuullaan viulisti Janne Malmivaaraa ja Bachia.

Musiikkijuhlien ohjelmisto on koottu laulun ympärille, vahvassa laulupitäjässä kun ollaan.

Ohjelmistossa on kaikenlaista laulua, virsilaulun lisäksi klassisen musiikin paloja, kesäisiä laulusarjoja, tuttuja kotimaisia lauluja, kansansävelmiä, ooppera-aarioita, venäläisiä romansseja, kupletteja ja iskelmiä.

Lippuja on myyty yli puolet tavoitteesta, joka on noin 800 kappaletta. Lippuja voi ostaa Lappeenrannassa Info-kirjakaupasta ja Lemillä Osuuspankista.

Kirjailija-professori Laila Hirvisaari avaa juhlat perjantaina elokuun ensimmäisenä päivänä kello 19 kirkossa.

Jaakko Ryhäsen ja Seppo Hovin konsertin aikana juhlien päätössunnuntaina pikkulasten vanhemmilla on mahdollisuus tuoda lapset Mannerheimin lastensuojeluliiton hoitajien hoiviin konsertin ajaksi.

l l l

Lemin musiikkijuhlat 1.–3.8.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Mezzosopraanon kohtalona on laulaa haikeanpuoleisia lauluja. Päivi Loponen-Kyrönseppä tulkitsee avajaiskonsertissa Oskar Merikantoa.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen