Liuotushoitoa ei vieläkään saa yöllä Etelä-Karjalassa

Konsultointiapua antavaa Hyksiä vaivaa resurssipula. Etelä-Karjalan keskussairaalan apulaisylilääkärin mukaan vain pieni osa aivoinfarkteista tapahtuu yöllä. Harva potilaista hyötyy liuotushoidosta.

JOHANNA SJÖHOLM

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalassa ei vieläkään saa aivoinfarktin liuotushoitoa öisin. Potilas voi saada hoitoa arkisin aamusta iltakymmeneen ja viikonloppuisin iltapäivään neljään tai viiteen.

Reilu vuosi sitten keskussairaalassa uskottiin, että ympärivuorokautinen hoito olisi järjestynyt tämän vuoden alussa.

Liuotushoitoja annetaan Etelä-Karjalan keskussairaalassa virka-ajan ulkopuolella käyttäen apuna Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Hyksin asiantuntijalääkäreitä. Hyksin lääkäri antaa päätöksen hoidosta videoyhteyden avulla.

Apulaisylilääkäri Jussi Valppaan mukaan yhteistyö ei onnistu öisin, koska Hyksissä on pulaa asiantuntevista lääkäreistä.

– He eivät ole saaneet järjestettyä öiksi töihin erikoisperehtynyttä lääkäriä, Valpas kertoo.

Valppaan mukaan ongelmaan ei ole tulossa ratkaisua ainakaan lähikuukausien aikana.

– Aiheesta ei ole ollut puhetta pitkään aikaan. Asia riippuu nyt kuitenkin ihan Hyksistä.

Valppaan mukaan aivoinfarktipotilaista vain pieni osa saa infarktin yöllä.

– Halvaantumisia sattuu yöllä ylipäätään vähemmän kuin päiväsaikaan. Lisäksi, jos halvauksen saa nukkuessaan ja sen huomaa vasta aamulla, alkuajankohtaa ei pystytä määrittämään. Liuotushoitoa voidaan kuitenkin antaa korkeintaan kolme tuntia halvauksen jälkeen.

– Tässä mielessä ole kovin suuri ongelma, ettei liuotushoitoa voi antaa öisin. En kuitenkaan sano, etteikö hoidon saaminen ympäri vuorokauden olisi tavoite.

Valppaan mukaan parille potilaalle on pystytty erityisjärjestelyin antamaan liuotushoitoa yöllä.

– Päivystäjänä on ollut riittävän kokenut lääkäri ja kuvat on katsottu Hyksissä.

Liuotushoitoa on ollut mahdollista saada Etelä-Karjalan keskussairaalassa iltaisin viime keväästä lähtien, kun videoyhteys Hyksiin saatiin käyttöön. Sen jälkeen liuotushoitoa on annettu 20-25 potilaalle. Luvussa ovat mukana myös päivisin annetut hoitokerrat.

Liuotushoitoa on mahdollista antaa vain noin joka neljännelle infarktipotilaalle. Suurin este hoidolle on se, jos halvauksesta on kulunut yli kolme tuntia.

Valppaan mukaan hoitoa saavistakin potilaista vain yksi kuudesta hyötyy siitä merkittävästi.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm