Categories
Artikkelit

Pallonlahden ansalangoista tutkintapyyntö

Olavi Saari löysi rannalta yli 20 siimalenkkiä. Niihin oli jäänyt kiinni sorsa ja hanhenpoikanen.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Pallonlahdella on pantu rannan läheiseen maastoon siimalenkkejä. Lintuharrastaja Olavi Saari pitää lenkkejä lintujen ansalankoina. Hän teki maanantaina niistä ilmoituksen poliisille.

Saari on löytänyt viime päivinä lankoihin kiinni jääneen sorsan ja kanadanhanhen poikasen. Tarkemmassa syynissä sunnuntaina hän löysi ja poisti rannalta yli 20 siimalenkkiä.

– Ne ovat samanlaisia kuin ansat joilla pyydetään Lapissa riekkoja, Saari kertoo.

Pallonlahti on Pien-Saimaan lahti Lappeenrannan Linnoituksen länsipuolella. Siellä on paljon lintuja osin sen takia, että Saari käy niitä siellä ruokkimassa.

Saari kertoo, että Pallonlahdella tuhotaan aina lokkien ja sorsien pesintäyritykset. Ansoista hänellä ei ole aiempaa havaintoa. Niiden laittajista hänellä on uumoilunsa, mutta ei näyttöä itse teosta.

Lokkien pesintää on tänä kesänä häiritty lintuharrastajien havaintojen mukaan eri puolilla Saimaata ja myös Kuolimolla. Lappeenrannan lähivesillä Karhusaaren edustalla olevalta luodolta hävitettiin 130 naurulokkiparin pesät ja niissä mahdollisesti olleet poikaset.

Poliisille ei näistä tuhoista ole tutkintapyyntöä tehty.

Näyttöä pesätuhojen tekijöistä on jälkikäteen vaikea saada, kertoo rikoskomisario Timo Valle Lappeenrannan poliisista.

Hänellä on ollut tutkittavana Olavi Saaren rikosilmoitukset pesinnän häirinnästä Taipalsaaren Kattelussaaren edustan lokkiluodolla viime ja toissa vuonna. Luodolle viritettiin keväällä rastasverkkoa ja viime vuoden syyskesällä sieltä löytyi 16 tapettua lokinpoikasta.

Kevään 2006 verkon laiton tunnusti kolme seudun kesäasukasta. He eivät kuitenkaan saaneet syytettä, koska syyttäjä totesi teon vähäiseksi luonnonsuojelurikkomukseksi. Viime vuoden keväällä verkko oli viritetty uudestaan, mutta siitä syyte raukesi näytön puutteeseen.

Lokinpoikasten tappo on edelleen tutkinnassa.

Saari on valittanut verkkoja koskevasta Kaakkois-Suomen syyttäjänviraston päätöksistä valtakunnansyyttäjälle.

KUVATEKSTI

OLAVI SAARI

ILKKA KARHU

Olavi Saari löysi Pallonlahden rannan heinikosta yli 20 tällaista siimalenkkiä.

Vesilinnut viihtyvät Pallonlahdella osin ruokinnan takia. Taustalla on Pallon entisen rikkihappotehtaan kuljetuslaitteen torni.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen