Skinnarila riittää opiskelijalle

Opiskelijan tarvitsee poistua Skinnarilasta ainoastaan ruokaostosten takia. Opiskelijat kaipaisivat alueelle kuitenkin pientä elintarvikekauppaa ja käteisautomaattia.

HANNA KUUSISTO

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa opiskelevat Antti Nousiainen ja Heini Arola ovat tyytyväisiä Skinnarilan palveluihin. He poistuvat kampusalueelta noin kerran viikossa.

Nousiaisen mukaan yliopiston päärakennuksessa sijaitsevasta Aalefin kirjakaupasta opiskelija löytää tarvitsemansa opiskelutarvikkeet.

– Täällä on kaikkea luentomonisteista teekkarihenkiseen krääsään. Niitä ei tarvitse lähteä hakemaan keskustasta.

Kirjakaupan hoitaja ja tuotantotalouden opiskelija Annikki Korppi kertoo, että uudet opiskelijat toivovat aina syksyisin käteisautomaattia Skinnarilan alueelle.

– Lähimmät käteisautomaatit löytyvät nyt Sammonlahdesta. Ylioppilastalolla oli ennen automaatti, mutta sen käyttömäärät laskivat aina kesäisin ja joulun aikaan. Sen vuoksi automaattia ei ole.

Korpin mukaan opiskelija voi nostaa kirjakaupassa käteistä oston yhteydessä.

– Tarjoamme palvelua, vaikka se maksaa meille, Korppi toteaa.

Nousiainen ja Arola johdattelevat kerrosta ylemmäksi yliopiston päärakennuksessa. Siellä on toiminut hieroja Jouko Tolkki jo 13 vuotta. Tolkki kertoo, että hyvin pieni osa asiakkaista tulee muualta kuin yliopistolta.

– Suurin osa muualta tulleista on henkilökohtaisia tuttujani. Tämä on kaikille avoin hierontayritys, mutta minun ei ole tarvinnut alkuvaiheen jälkeen mainostaa talon ulkopuolelle.

Nousiainen ja Arola muistuttavat, että ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksaneet saavat oikeuden käyttää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluita.

– Iltaisin ja viikonloppuisin on mentävä Sammonlahden terveysasemalle, Arola selventää.

Yliopiston päärakennuksen opiskelijaravintolaa pitää Sodexho Oy ja ylioppilastalon ruokalaa Aalef Oy. Yliopiston läheisyydestä, Technopolis Kareltekin rakennuksesta, löytyy myös ravintola Kurniekka.

– Käytän päivittäin opiskelijaravintoloita, koska 2,50 eurolla saa koko aterian salaattien ja juoman kera, Nousiainen sanoo.

– Eikä silloin tarvitse kokata tai tiskata kotona, Arola lisää.

Molemmat kaipaavat Skinnarilan alueelle pientä vähittäistavarakauppaa, vaikka Sammonlahdesta löytyvät K-market ja S-market.

– Aalefin opiskelijaravintola myy nykyisin kilohinnalla yli jäänyttä lounasruokaa. Oikeastaan ei siis tarvitsisi lähteä edes ruokakauppaan, Nousiainen nauraa.

Opiskelijoiden ei tarvitse tyytyä pelkästään opiskelijaravintoloiden tarjontaan, sillä Kareltekin G-rakennuksessa sijaitsee opiskelijoiden suosima Cafe Bar G.

Opiskelijoiden keskuudessa paikka tunnetaan G-baarina.

– Tämä on opiskelijoiden olohuone, josta saa ruokaa, ja täällä on mukava istua iltaa. Moni opiskelija voi varmasti sanoa tätä kantapaikakseen. Talvisin näen omalta parvekkeelta, onko täällä valot päällä vai ei, Nousiainen kertoo.

Arola kertoo suosivansa enemmän ravintola Iltatähteä, joka sijaitsee kampusalueen ulkopuolella.

– G-baari tuntuu enemmän kahvilalta kuin baarilta, hän perustelee.

– En kaipaa Skinnarilan alueelle isoa yökerhoa. Välillä on mukava käydä keskustassa, missä näkyy muitakin kuin yliopistolla pyöriviä tuttuja, Nousiainen hymyilee.

Ravintolan toisena yrittäjänä työskentelevä Sini-Maarit Megas kertoo, että paikka täyttyy lounasaikaan yliopiston henkilökunnasta ja lähialueen yritysten työntekijöistä.

Megasin mukaan G-baarille on muotoutunut oma kävijäkuntansa, jota kuvastaa ennen kaikkea rentous.

– Paikan tunnelma on sellainen, ettei kenenkään tarvitse jännittää ja jokainen voi olla oma itsensä. Täällä ei esiinny järjestyshäiriöitä, vaikka asiakkaana onkin opiskelijaporukkaa.

G-baarin vieressä sijaitsevasta parturi-kampaamo Pääasiasta astelee ulos Mika Alitalo. Hän on Aalef-yhtiön toimitusjohtaja. Yhtiö pyörittää Skinnarilassa ravintolaa, tilitoimistoa ja kirjakauppaa.

– Mielestäni Skinnarilasta löytyy todella hyvin palveluja. Parturissa kävin 15 minuutissa, joten sen pystyi tekemään työpäivän aikana, Alitalo hymyilee.

Uus-Lavolassa nykyisin asuva Alitalo kehuu Skinnarilan vahvaa yhteishenkeä.

– Täällä taisi olla vuonna 1974 vain kolme maataloa ennen kuin aluetta lähdettiin rakentamaan. Nyt aamuliikenteessä huomaa, että väkeä on liikkeellä.

Alitalon mukaan opiskelijat kaipaavat alueelle uimahallia.

– Sitä ollaan kai puuhaamassa Sammonlahteen. Urheiluaktiviteetit on nyt keskitetty Lauritsalan suuntaan, mikä on liian kaukana Skinnarilasta, Nousiainen täydentää.

Pääasian sisällä Nina Ranta leikkaa tuotantotalouden opiskelijan Tomi Palosen hiuksia. Palonen kertoo asuvansa Skinnarilassa ja käyttävänsä Pääasian palveluita säännöllisesti.

– Puolet meidän asiakkaista on opiskelijoita ja puolet lähialueen asukkaita sekä yritysten työntekijöitä, Heli Villanen kertoo.

Villasen mukaan paikan erikoisuutena on se, että kampaamo sulkee ovensa heinäkuuksi Skinnarilan hiljentyessä. Muina aikoina yritys työllistää kaksi henkilöä.

– Meillä ei käy lainkaan lapsia tai vanhuksia asiakkaina. Todennäköisesti paikka olisi ihan erilainen, jos se sijaitsisi Lappeenrannan keskustassa, hän arvelee.

Skinnarilan alueella toimii myös Syke Gym -kuntosali. Kuntosalilla työskentelevä Santeri Mikkola on asunut Skinnarilassa pari vuotta.

– Tämä on erittäin tiivis yhteisö, mikä näkyy myös asiakaskunnassa. Kuntosalilla käy pääasiassa opiskelijoita ja alueella asuvia, Mikkola kertoo.

Mikkolan mukaan omia asioita on hoidettava keskustassa noin kerran viikossa. Muuten Skinnarilassa pärjää hyvin.

– Kauppoja ei oikein voi toivoa lähemmäksi, mutta Alko taitaa olla ihan yleinen toivomus, Mikkola pohtii.

KUVATEKSTI

HANNA KUUSISTO, VESA LAITINEN, PÄIVI VIRTA-SALO

Annikki Korpi (ylhäällä vas.) kertoo, että opiskelijat haluaisivat Skinnarilan alueelle käteisautomaatin. Opiskelija Tomi Palonen käyttää alueen palveluita ja etenkin Pääasia-parturi-kampaamoa. Hieroja Jouko Tolkin (ylhäällä oik.) ei ole tarvinnut mainostaa sitten yrityksen alkuaikojen. Kebab & Pizzeria Salemin yrittäjä Muhittin Gundodgu joutuu kamppailemaan jo Sammonlahden pizzerioiden kanssa.

SKINNARILAN MUITA PALVELUITA

Kaikille avoin kirjasto.

Linja-autot 1 ja 5 kulkevat puolen tunnin välein.

Yrityksille toimitiloja vuokraava Technopolis Kareltek.

Skinnarilan alakoulukoulu eli luokat 1-6.

Skinnarilan ja Liesharjun päiväkodit.

Lisäksi mattolaituri, yliopiston kaksi rantasaunaa ja lukuisia muita varattavia saunoja sekä tilaussaunoja, hiekka- ja nurmikenttä, yliopiston liikuntasali sekä vanha kuntosali, yliopiston kappeli jne.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto