Biojätelaitos käyttöön ensi kesänä Kukkuroinmäellä

Biojätelaitoksen uudelleenrakentaminen on viivästynyt. Tällä hetkellä Etelä-Karjalan biojätteet käsitellään pihalla sijaitsevassa aumakompostissa.

ANNA ONALI

JOUTSENO. Kukkuroinmäen biojätelaitos Joutsenossa saadaan käyttökuntoon alkukesällä 2009. Laitoksen uudelleenrakentaminen aloitetaan tänä syksynä.

Vapon liiketoimenjohtaja Petri Alava kertoo, että tulosten saaminen laitoksen vaurioista kesti pitkään. Tuhoutuneiden betonirakenteiden vaurioita tutkittiin Yhdysvalloissa. Tulosten odottamisen vuoksi laitoksen rakentaminen on viivästynyt.

Vapon biojätelaitos Kukkuroinmäessä tuhoutui tulipalossa viime juhannuksena. Laitos tuhoutui palossa maan tasalle. Uudelleenrakennuksen budjettiarvio on reilut kuusi miljoonaa euroa.

Seinä- ja kattorakenteiden lisäksi laitokseen on rakennettava biojätteen käsittelyyn vaadittava tekniikka. Biojätteen käsittely on teollinen prosessi, johon tarvitaan muun muassa ilmapuhaltimia ja antureita kosteuden ja lämpötilan mittaamista varten.

Kuluneena kesänä on selvitetty laitoksen betonirakenteiden vaurioita.

Yhdysvalloissa tehdyn selvityksen mukaan vain yhden kompostointitunnelin betonirakenteet tuhoutuivat täysin kelvottomiksi. Täydellisesti tuhoutuneen tunnelin betonirakenteet on purettava ja rakennettava uudelleen.

Muiden kahdentoista kompostointitunnelin rakenteet kärsivät lievempiä vaurioita, eikä niitä tarvitse uusia.

Yksi kompostointitunneli on parikymmentä metriä pitkä ja kuusi metriä korkea. Se on ensimmäinen paikka, johon biojäte viedään laitokseen saapumisensa jälkeen. Jätettä säilytetään tunnelissa kolme viikkoa. Tuona aikana biojätteelle annetaan runsaasti happea ja siihen sekoitetaan muun muassa puuhaketta.

Tunnelissa biojäte saadaan nopeasti kompostoitumisen alkuun. Sen jälkeen jäte kuljetetaan ulos jälkikäsittelykentälle.

Uuden laitoksen rakentamista ja valmistumista odotellessa Etelä-Karjalan biojätteet on käsitelty Kukkuroinmäessä pihalla, niin kutsutussa aumakompostissa.

– Aumakompostissa jätteen hajoamista ei voida ohjata samalla tavalla kuin sisätiloissa, joten kompostointiprosessikin on hitaampi, Alava kertoo.

KUVATEKSTI

ILKKA KARHU

Kukkuroinmäen biojätelaitoksen rakentaminen viivästyi hieman. Tällä hetkellä biojätteet kompostoidaan ulkona. Kauhakuormaaja muokkasi kompostikasoja Kukkuroinmäessä maanantaina.

Kirjoittaja:
Anna Onali