Lappeenranta korvaa Mäntylän sairaalan palvelutalopaikoilla

Mäntylän sairaalan peruskorjaus tulisi liian kalliiksi. Lauritsalan Kanavansuulle on suunnitteilla 80-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Mäntylän sairaalaa ei kannata kuntokartoituksen perusteella peruskorjata. Sairaalan toiminta loppuu vuoden-kahden sisällä, mikäli Lappeenrannan kaupunki saa valtion asuntorahaston avustuksen tehostetun palveluasumisen yksikön rakentamiseksi Lauritsalan Kanavansuulle.

Mäntylän sairaalan peruskorjaus on ollut useita vuosia kaupungin investointisuunnitelmissa. Nykyisen rakennuksen saneeraus tulisi kuitenkin hirveän kalliiksi, eikä vanhassa talossa voida millään toteuttaa vanhustenhuollon nykyisiä laatusuosituksia.

Sairaalan tilat ovat hyvin epäkäytännölliset, eikä niistä olisi millään saatu hyviä ja toimivia.

Kaupungin vanhusten palvelujen johtajan Merja Tepposen mukaan Mäntylän sairaalan runsaat sata laitospaikkaa korvataan uusilla, nykyaikaisia laatusuosituksia vastaavilla paikoilla. Jokaiselle asukkaalle tulee oma huone sekä omat wc- ja suihkutilat.

– Paikat eivät vähene, vaan päin vastoin lisääntyvät. Uusia tulee noin 110.

Lappeenrannan sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen (sd.) mukaan Mäntylän sairaalalle on haettu vaihtoehtoja vuodesta 2006 lähtien.

Enää ei ole haettu laitospaikkoja, vaan tilalle on suunniteltu tehostetun palveluasumisen yksikköä.

– Se on kustannustehokkaampi ja asiakkaalle paljon mukavampi ja kodinomaisempi. Nyt olemme löytäneet ratkaisun, jolla Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy rakentaa yksikön. Siihen ei sitoudu kaupungin remontti- tai investointirahoja, vaan kaupunki vuokraa tilat, Vesterinen kertoi.

Asuntopalvelu ja kaupungin vanhusten palvelut ovat valmistelleet yhdessä hankehakemuksen valtion asuntorahastolle. Lauritsalan yksikön rakentaminen on enää kiinni sen päätöksestä.

Tehostetun palveluasumisen yksikkö rakennetaan Itäiselle Kanavatielle. Taloon saadaan noin 80 paikkaa, jotka korvaavat pitkäaikaista laitoshoitoa.

Jos asuntorahasto myöntää rahoituksen, rakennustyöt alkavat vuoden 2009 alkupuolella. Talo valmistuu 2009 lopulla tai 2010 alkupuolella.

Mäntylän sairaalassa on kolme osastoa, joissa kussakin on 34 sairaansijaa, yhteensä siis 102. Henkilöstöä on noin 75. Yksi osasto on lakkautettu jo vuosia sitten.

Vanhusten palvelujen johtaja Merja Tepponen ja Mäntylän sairaalan ylihoitaja Eeva-Kaarina Tolvanen totesivat, että henkilökunnalle riittää varmasti töitä muualta.

– Vanhustenhuolto on kasvuala, ja kaupunki tarvitsee joka vuosi lisää parikymmentä henkilötyövuotta. Kun tehostettu hoitaminen lisääntyy, henkilöstön määrä ei ainakaan vähene, Tepponen sanoi.

Lappeenrannassa on uusien valtakunnallisten suositusten mukaan liiaksi vanhusten laitoshoitopaikkoja: niitä tulisi olla kolmelle prosentille yli 75-vuotiaista, mutta Lappeenranta tarjoaa tällä hetkellä paikkoja noin kuudelle prosentille.

Tehostettua palveluasumista tulisi olla suositusten mukaan tarjolla kuudelle prosentille vanhuksista, kun Lappeenrannassa on nykyisin palvelutalopaikkoja viidelle prosentille.

Mäntylän sairaalan pitkäaikaislaitospaikoista osa on tarkoitus korvata vahvistamalla kotihoitoa, korvaamalla osa paikoista palveluasumisella ja ottamalla käyttöön Taipalsaaren sairaalasta vapautuva osasto.

Valtion asuntorahasto on myöntänyt tähän mennessä avustuksen Onnelantie 32:n peruskorjaukseen, Pienniemenkadun Mikeva-palvelutalon rakentamiseen ja Juurakkokadun palvelutalon peruskorjaukseen. Nyt kaupunki odottaa rahaa Lauritsalan Kanavansuun palvelutalolle.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen