Imatran tehtailta lähtee joka kymmenes työntekijä

Stora Enso irtisanoo Imatralta 270 henkeä, mutta investoi Imatran tehtaisiin 100 miljoonaa euroa. Yritys vakuuttaa kantavansa irtisanomisista sosiaalisen vastuun.

MINNA MÄKINEN

IMATRA. Stora Enso irtisanoo Imatralta 270 työntekijäänsä. Työpaikoista 260 on Imatran tehtailla ja kymmenkunta Stora Enso Metsän Venäjän puunhankinnassa. Henkilöstön vähennykset toteutetaan ensi vuoden aikana.

Stora Enso ilmoitti keskiviikkona vähentävänsä Imatran tehtaiden henkilöstömäärää yhteensä 330:lla. Työpaikoista 70 on Karhulassa. Työ päättyy 130 toimihenkilöltä ja 200 työntekijältä.

Yt-neuvottelut käynnistyvät maanantaina 22. syyskuuta.

Imatran tehtaiden vakinaisen henkilöstön määrä on tällä hetkellä 1 960. Työt päättyvät useammalta kuin joka kymmenenneltä. Yhteensä Stora Ensolla on Imatralla 2 100 työntekijää. Yhtiö on paikkakunnan suurin työllistäjä.

– Henkilöstö on ollut tietoinen heikosta kehityksestä vuoden päivät. He odottivat vain, koska toimenpiteisiin ryhdytään. Minään pommina tämä ei tullut, toteaa henkilöstöpäällikkö Jouko Lehtola.

Stora Enso sulkee Imatralta kartonkikone ykkösen, muovipäällystyskoneen ja kaksi arkkileikkuria. Kartonkikone sulkeutuu yhtiön suunnitelmien mukaan joulukuussa 2009 ja muovipäällystyskone toukokuussa 2009. Työ arkkileikkureilla lakkaa vuoden 2009 aikana.

– Imatran tehtailla on tehty hyvää työtä, mutta ulkoiset paineet ovat johtaneet siihen, että rakenteellisia muutoksia joudutaan täälläkin kehittämisohjelman myötä tekemään, muotoilee Imatran tehtaiden johtaja Ari Johansson.

Hän painottaa, että Imatra on kuitenkin yksi niistä yksiköistä, joita tullaan jatkossakin kehittämään.

Stora Enso hakee maajohtaja Aulis Ansaharjun mukaan väen vähentämisellä ja investoinneilla parempaa kilpailukykyä ja kannattavuutta, kestävää tulevaisuutta ja riippumattomuutta Venäjän puutulleista.

– Tulemme kantamaan myös sosiaalisen vastuun väen vähentämisestä tukipaketin muodossa. Tavoite on saada jatkosuunnitelmat jokaiselle irtisanotulle. Rahaa tähän on kyllä olemassa, Ansaharju vakuuttaa.

Hän ei halua viellä arvioida mahdollisen rahallisen tuen suuruutta.

Imatran tehtailla muutetaan nykyinen suurempi koivusellulinja mäntysellulinjaksi ja pienemmästä mäntysellulinjasta tehdään koivusellulinja. 26 miljoonaa euroa maksava muutos on suunnitelmien mukaan valmis 6. helmikuuta 2009.

– Uskomme, että näillä järjestelyillä olemme valmiit ottamaan vastaan minkälaiset Venäjän puutullit tahansa, toteaa Ansaharju.

Imatran tehtailla otetaan käyttöön uusi arkkileikkuri syksyllä 2009. Silloin investoidaan myös kartonkikone 4:ään ja kahteen muovipäällystyskoneeseen.

– Investoinneissa on kiinni kaikkiaan 100 miljoonaa euroa, laskee Johansson.

Muutosten myötä Imatran tehtaiden riippuvuus tuontipuusta vähenee merkittävästi.

– Aiemmin määrät olivat miljoonia kuutioita, nyt tulemme puhumaan sadoista tuhansista, sanoo Johansson.

Jatkossa Stora Enso panostaa Ansaharjun mukaan kuitupohjaisten pakkausten kehittämiseen ja sellutehtaisiin, jotka sijaitsevat nopeasti kasvavan puun, esimerkiksi eukalyptuksen, äärellä.

Stora Enso ilmoitti keskiviikkona tehostavansa tuotantoaan irtisanomalla yhteensä 1 700 työntekijää. Työntekijöistä 550 on Suomessa, 600 Saksassa, 400 Venäjän puunhankinnassa Suomessa ja Venäjällä sekä 150 Virossa.

Yritys arvioi liikevoittonsa parantuvan toimien myötä vuositasolla 140 miljoonaa euroa vuoden 2010 loppuun mennessä.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Maajohtaja Aulis Ansaharju (vas.) ja Imatran tehtaiden johtaja Ari Johansson kertoivat Stora Enson Imatraa koskevista suunnitelmista keskiviikkona.

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen