Vapo yhä kiinnostunut vankilan maista

Energiayhtiö haluaisi laajentaa turvetuotantoa lähemmäs vankilaa.

JOUTSENO. Energiayhtiö Vapo kaavailee yhä turvetuotannon laajentamista Konnunsuon vankilan maille. Maat omistaa valtion kiinteistöyhtiö Senaatti-kiinteistöt Oy, jonka vuokralaisena vankila on. Vapolla on Konnunsuolla jo noin 500 hehtaarin oma alue.

Vapo on neuvotellut Senaatti-kiinteistöjen kanssa tuotannon laajentamisesta lähemmäs vankilaa. Vapon resurssijohtaja Risto Jormalaisen mukaan laajennusmahdollisuuksia selvitettiin viime vuoden syksyllä, mutta asiassa ei ole edetty.

Vankila vastustaa laajentamista. Tilanhoitaja Helge Laamasen mukaan Vapo havittelee vankilan maista ainakin Höytiönsuota, Hyvättilänsuota ja Mantereensaarensuota. Mantereensaarensuolla turvetuotanto olisi vain puolen kilometrin päässä asuintaloista. Höytiönsuo taas on Laamasen mukaan vankilan väelle tärkeä virkistysalue.

Vankilan kymmenvuotinen vuokrasopimus Senaatti-kiinteistöjen maista päättyy vuonna 2010.

Anitta Miikkulainen Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiristä on huolissaan turvetuotannon vaikutuksista alueen ihmisille ja luonnolle.

– Jos lähelle tulee turvetuotantoalue, niin pöly ja meteli vaarantavat työntekijöiden ja vankien terveyden, sillä vankila on niin huonossa kunnossa. Vankilan edun mukaista on pitää suot mahdollisimman luonnontilaisina.

Vapo on ollut kiinnostunut Konnunsuon maista jo 1980-luvulta asti.

– Alue soveltuu hyvin turvetuotantoon. Siinä on sopivaa laajennusaluetta vankilaan päin, Jormalainen perustelee.

Kirjoittaja:
Liisa Mayow