Joutsenon päivystyspäätös saattaa olla vastoin kuntaliitossopimusta

Joutsenolaisen Matti Pitkäsen mielestä kaupunginhallituksella ei ole valtuuksia lopettaa terveyskeskuksen iltapäivystystä. Pitkäsen mukaan päätös rikkoo valtuuston hyväksymää kuntaliitossopimusta.

MATTI SAARELA

JOUTSENO. Joutsenon kaupunginhallitus päätti lopettaa terveyskeskuksen yöpäivystyksen.

Päivystyksen lopettamista on vastustettu muun muassa kansalaisadressilla. Adressin allekirjoitti 1 741 joutsenolaista.

Joutsenolainen Matti Pitkänen on tehnyt kaupunginhallituksen päätöksestä valituksen Kouvolan hallinto-oikeuteen. Hän on vaatinut päätökselle myös toimeenpanokieltoa.

Päivystys Joutsenon terveyskeskuksessa loppui viime tiistaina. Hallinto-oikeus ei myöskään aio laittaa päätöstä täytäntöönpanokieltoon ennen kuin se on kuullut kaupunginhallitusta valituksen johdosta.

– Pidän kaupunginhallituksen päätöstä kuntalain vastaisena. Kaupunginhallitus on ylittänyt asiassa toimivaltansa, Pitkänen perustelee tekemäänsä kunnallisvalitusta.

Pitkäsen mukaan viime joulukuussa solmitussa Joutsenon ja Lappeenrannan kuntaliitossopimuksessa sanotaan yksiselitteisesti, että Joutsenon terveyskeskuksen palvelut säilytetään entisen kaltaisina.

– Asia olisi pitänyt viedä valtuustokäsittelyyn. Tämä on minun tärkein argumenttini, hän kertoo.

– Samassa valtuuston kokouksessa käsiteltiin tämän vuoden talousarviota ja päätettiin selvittää päivystystarve yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa. Sellaista selvitystä en minä ainakaan ole nähnyt, hän jatkaa.

Iltapäivystyksen lopettamista vastustavan kansalaisadressin keräyksen organisoi kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Riitta Munnukka (kesk.).

– Lääkäripäivystys kuuluu kunnan peruspalveluihin, hän sanoo.

Munnukan mukaan joutsenolaisilla on myös huonoja kokemuksia keskussairaalan päivystyksestä.

– Oma lapsenlapseni joutui sinne korvatulehduksen takia. He menivät päivystykseen kello kahdeksalta illalla ja pääsivät lääkärin puheille vasta puolen yön aikaan, hän kertoo.

Monet joutsenolaiset ovat Munnukan mukaan kertoneet jopa 6-8 tuntiin venyneistä odotusajoista keskussairaalan päivystysvastaanotolla.

– Siellä potilaat ovat joutuneet käytännössä hoivamaan vielä huonommassa kunnossa olevia kohtalotovereitaan. Meille joutsenolaisille oman päivystysvastaanoton lakkauttaminen on suuri heikennyt palveluihin, hän muistuttaa.

Kaupunginhallituksen kokouksessa Munnukka esitti Juha Turkian (kd.) kannattamana kompromissia, jossa terveyskeskuksen ajanvarusvastaanotto olisi toiminut arkisin kello 20 asti.

Munnukan puoluetoveri Matti Ahvonen (kesk.) on ollut koko ajan tiukasti Joutsenon terveyskeskuksen johtavan lääkärin Pekka Keräsen valmisteleman esityksen kannalla.

– Asiaa on valmisteltu ja mietitty erittäin perusteellisesti, hän muistuttaa.

Ahvosen mukaan päivystyksen lopettaminen on lähtenyt terveyskeskuksen lääkäreiden aloitteesta. Saman vahvistaa Keränen.

– Vain yksi terveyskeskuksen lääkäreistä olisi ollut halukas jatkamaan päivystyksiä, Keränen kertoo.

Keräsen mukaan päivystysten pyörittämien on ollut raskasta varsinkin kesällä.

– Sijaisia ei nykyisin saa mistään, hän muistuttaa.

Kesälomakuukausina päivystävät lääkärit ovat joutuneet tekemään kaksi 14-tunnin työpäivää viikossa normaalin työajan lisäksi.

TAUSTA

Joutsenon terveyskeskuksen ajanvarausvastaanotto toimii nyt kello 16- 18.

Joutsenolaiset päivystyspotilaat hoidetaan Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannassa.

Yöpäivystyksestä Joutsenon terveyskeskus luopui jo 90-luvulla.

Viikonloppupäivystys terveyskeskuksessa loppui vuonna 2005.

Kirjoittaja:
Matti Saarela