Kaukaalla kustannusjahti jatkuu entisellään

ETTI KANTOLA LAPPEENRANTA. Metsäyhtiöiden uutiset yllättivät ja järkyttivät

ETTI KANTOLA

LAPPEENRANTA. Metsäyhtiöiden uutiset yllättivät ja järkyttivät perusteellisesti myös UPM:n Kaukaan tehtaiden väen Lappeenrannassa. Keskiviikkona levinneet lakkautus- ja supistuspäätökset eivät osu suoraan Kaukaalle, mutta ilmapiiriä hallitsee silti helpotuksen sijaan alakulo ja epävarmuus.

– Tämä koskee myös kaukaalaisia, vaikka tällä kertaa enemmän henkisesti, sanoo UPM:n Kaukaan tehtaiden pääluottamusmies Jarmo Kinnunen.

Kinnuselle Stora Enson Kaukopään tehdasta koskevat päätökset tulivat täytenä yllätyksenä, vaikka joitakin toimenpiteitä olikin odotettavissa.

KINNUNEN ja UPM:n Kaukaan tehtaanjohtaja Raimo Särkelä näkevät Kaukaan tehtaiden ja henkilöstön tilanteen säilyvän entisellään. Se tarkoittaa kannattavuus- ja säästöjahdin jatkumista.

– Muutosta ei ole siihen, mitä on tehty jo vuosia, Särkelä sanoo.

Tähänastisten tehostamisten tähtäin on ollut joulukuussa. Särkelän mukaan määränpäätä on nyt siirretty eteenpäin. UPM aikoo vähentää tehostamisen nimissä 950 henkeä koko konsernista. Lisätietoa on luvassa myöhemmin syksyllä.

Särkelä ei sano vielä mitään toimenpiteiden vaikutuksesta Lappeenrannassa.

– Jos tulee esiin asioita ja numeroita, niistä kerrotaan sitten.

Myöskään Kinnunen ei arvaile tulevaa.

– Toivon, että vähennykset syntyvät ilman yt-neuvotteluita paikallisesti sopien.

Kinnusella on tuoreessa muistissa toissavuoden rajut yt-neuvottelut, jolloin suuri määrä työntekijöitä joutui eläkeputkeen.

– Putkiratkaisu alkaa olla käytetty, sillä ei suuria vähennyksiä enää saada.

Kinnunen pelkääkin, että yt-neuvottelut tietäisivät irtisanomisia.

– Mutten usko massiivisiin väen vähennyksiin Kaukaalla. Työnantaja ei pysty tekemään sitä, jos haluaa pitää tehtaat käynnissä.

SÄRKELÄN mukaan alan uusi työehtosopimus ”antaa mahdollisuuden pohtia uusia toimintatapoja” kustannusten karsimiseksi. Tapoja hän on valmis nimeämään ensi vuoden puolella.

Kinnunen arvelee Särkelän viittaavan palkkarakenneuudistukseen, jonka neuvottelut työntekijöiden uusista tehtävämäärityksistä alkavat ensi viikolla.

– Monitekeminen lisääntyy, ja työntekijöiden työnkuvat laajenevat.

Kinnunen uskoo, että asiasta päästään sopuun ja työntekijät pystyvät elämään tulevien muutosten kanssa.

Kirjoittaja:
Etti Kantola