Kolme hehtaaria uutta kauppaa Markku Kärjen jalkojen juureen

Mansikkalan kaavasuunnitelmissa ei tingitä liikerakentamisen rakennusoikeudesta. Jo ensimmäisessä aallossa uutta tilaa osoitetaan yli 30 000 neliötä.

HANNU OJALA

IMATRA. Markku Kärki katsoo alas asuntonsa ikkunasta. Eteen oikealle aivan jalkojen juureen on suunnitteilla uusi kahden hehtaarin Prisma.

– Ei haittaa mitään, mitä lähempänä sitä parempi, Kärki kommentoi Mansikkalan tornitalosta 12. kerroksen tasalta muuttuvaa näköalaansa.

Prisman rakentaminen on Etelä-Karjalan osuuskaupan papereissa aikataulutettu vuoteen 2010. Samoihin aikoihin Eekoo haluaisi päästä rakentamaan myös Imatralla ABC-liikennemyymälää.

Sitä ennen alkaa tapahtua Kärjen vasemman käden suunnassa. Imatran kaupunki ja Kesko kirjoittavat syyskuun aikana esisopimuksen, joka käynnistää Citymarketin laajennuksen. Kaupunki kääntää kadun, ja Kesko ryhtyy kaivamaan pohjia uudelle parkkipaikalle ennen kuin maa routii, tietää kaupunginjohtaja Pertti Lintunen.

Epävarmuus Kotikeskuksen tontin rakentumisesta on tähän saakka varjostanut Mansikkalan uusien liikeneliöiden iloista tilajuhlaa, mutta huonekalu- ja sisustusliikkeen lopullinen kohtalo ei Lintusen mielestä ole muodostumassa alueella kohtalon kysymykseksi.

– Tontille on olemassa aivan oikeasti vaihtoehtoisia suunnitelmia.

Liikemies Mauri Ikolan Kotikeskukselle on Imatran kaupunki antanut aikaa tämän vuoden loppuun saakka. Jos puhetta valmiimpaa ei siihen mennessä tule, runsaan 7 000 neliön rakennusoikeus vapautuu muille halukkaille.

Kaupunki on kaavoituksessa mitoittanut Mansikkalasta Keskolle 9 000 neliötä uutta rakennusoikeutta. Tämän hetken suunnitelmissaan Kesko on valmistautunut rakentamaan tontilleen 6 000 neliötä. Uutta tilaa tulee nykyisen parkkipaikan päälle. Siksi rakentamisen ensimmäisessä vaiheessa tehdään uusi maanpäällinen parkkipaikka. Siitä rakentaminen jatkuu maan alle, ja viimeisessä vaiheessa nousevat uudet liikeneliöt.

Uuden Prisman 22 000 neliön rakennusoikeus on sijoitettu kaupungin teknisen toimen varikon alueelle. Kaupunki on vasta suunnittelemassa varikolle uutta paikkaa, ja sen rakentamiseen aiotaan käyttää liiketonttien myynnistä saatua tuloa. Koska varikon ja korjaamon tiloissa on myös vuokralaisia, tontti ei vapaudu rakentamiselle nopeasti.

Uutta Prismaa ei toimitusjohtaja Ahti Mannisen mukaan kannata ryhtyä rakentamaan, jos ei saada vähintään 15 000 myymäläneliötä. Prismasta on tulossa ainakin laajentuvan Citymarketin kokoinen.

Nykyisen Prisman vajaan 10 000 neliön tilat tien toisella puolella vapautuvat aikanaan muuhun käyttöön. Tarkempaa suunnitelmaa osuuskaupalla ei näille tiloille vielä ole.

EeKoon suunnitelmissa Prisman ja ABC:n rakentaminen on porrastettu Imatrankosken ja Vuoksenniskan S-markettien jälkeen.

Manninen lupaa, että uusissa S-marketeissa pidetään avajaisia vielä ensi vuoden puolella. Molempiin tulee yli 3 000 neliötä.

Eekoo yllätti viime viikolla Imatran kaupungin, kun se kertoi hakevansa uutta tonttia ABC-liikennemyymälälle. Nämä neliöt oli alunperin tarkoitus käyttää Vuoksenniskalla, mutta tontti osoittautui Ahti Mannisen mukaan yksinkertaisesti liian pieneksi. Alue olisi ruvennut ahdistamaan parkkiruuduista. Sen takia Vuoksenniskalle on päätetty tehdä puhdas S-market.

Imatran kaupunki ja osuuskauppa neuvottelevat lähitulevaisuudessa kaupan muuttuneista suunnitelmista.

Imatrankosken erikoistavarakauppaan saadaan tulevan vuoden aikana lähes 3 000 neliötä. Puolet tästä tulee liikekeskukseen.

Loput rakennetaan kodintekniikkaan ja vapaa-ajan harrastusvälineiden myyntiin keskittyvälle Urheiluliike Kisalle.

Kauppias Pasi Immosen mukaan tontilla odotetaan tällä hetkellä kaivinkoneen kauha ylhäällä rakentamisen aloittamista.

Immonen sanoo, että uusissa tiloissa tehdään kauppaa jo ensi kevään aikana.

KUVATEKSTI

ILKKA KARHU

Markku ja Oskari Kärki ovat seitsemän vuoden aikana tottuneet katselemaan kauppaa naapurustossaan.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala