Pala vuoden 1918 sodasta Huittisista Savitaipaleelle

MINNI-RIIKKA KARTTUNENSavitaipale. Suuret tunteet räiskyvät, kun lappeenrant

MINNI-RIIKKA KARTTUNEN

Savitaipale. Suuret tunteet räiskyvät, kun lappeenrantalainen Omenapuutarhan Teatteri valjastaa savitaipalelaisen navetanvintin ensi-iltatantereeksi punaisten ja valkoisten sisällissotaa käsittelevälle näytelmälle.

– Haluan katsoa suomalaisia silmästä silmään. Toivon, että ihmiset katsoisivat myös ne historian osat, joissa kaikki ei näytä hyvältä, kertoo ohjaaja Raija Mäkelä-Eskola.

Kyynelten polttama maa -esitys todistaa sahanomistajan tyttären Lindan ja sahuri Joelin rakkaustarinan kautta, kuinka ympäröivässä yhteiskunnassa myllertää. Näytelmä kulkee ajallisesti maaliskuusta 1917 seuraavan vuoden kevätpuolelle. Näytelmä pohjaa Pirjo Tuomisen kirjaan Itkevät syvät vedet.

Savitaipale tuli kuvioihin Mäkelä-Eskolan aloitteesta, sillä hän on viimeisen kahden vuoden aikana ollut mukana järjestämässä Sapassi-tapahtumaa. Omenapuutarhan Teatteri kokoaa näytelmän yhdessä Kylliälän kylän tuki -yhdistyksen kanssa.

– Navetanvintti on niin mielenkiintoinen paikka, ettei sitä malttanut päästää käsistään. Se sopii näytelmän ajankohtaan kuin nakutettu.

Tapahtumat sijoittuvat Huittisten lauttakylään, eikä Mäkelä-Eskola ole yrittänyt paikallistaa tarinaa Etelä-Karjalaan.

– Näytelmässä puhutaan Porista ja mainitaan satakuntalaiset miehet, jotka puolustavat omaansa. Ajattelin niin, että helpompi seurata näytelmää, kun ei tarvitse katsella naapurinsa elämää. Annan ihmisille tilaa.

Mäkelä-Eskolalla on jo kokemusta tarinan voimasta, sillä hän on ohjannut näytelmän aiemmin Huittisten teatterikerholle.

– Jotkut ovat reagoineet voimakkaastikin, kun joillakin isät ja isoisät ovat olleet mukana sodassa, kuka teloittajana ja teloitettavana.

Aiheen kipinäherkkyyden takia Mäkelä-Eskola pyrkiikin olemaan mahdollisimman tasapuolinen.

– En ota kantaa siihen, kuka oli väärässä ja kuka oikeassa. Kukin toimi tuona aikana niiden tietojen pohjalta, mitä heillä oli.

Hänestä näytelmän arvo on siinä, että tarina on ajankohtainen vielä tänä päivänäkin.

– Jos ei käydä läpi omaa historiaa, ei ymmärretä maailmalla tapahtuvaa. Näitä tarinoita tapahtuu parhaillaankin ympäri maailmaa.

l l l

Kyynelten polttama maa sunnuntaisin 14.9.-12.10. kello 13 Savitaipaleen Kylliälässä osoitteessa Niontie 41.

Kirjoittaja:
Minni-Riikka Karttunen