Pekka Räty Teatteri Imatran näyttelijäksi

Räty jää kahden vuoden virkavapaalle Seinäjoen kaupunginteatterista. Vaimo Riitta Räty saa pestin teatterin kampaajana.

SARI PULLINEN

IMATRA. Näyttelijä Pekka Räty on tehnyt kaksivuotisen vierailusopimuksen Teatteri Imatran kanssa. Sopimus on voimassa syyskuun ensimmäisestä päivästä alkaen. Ensimmäiseksi Räty nähdään isän roolissa näytelmässä Populäärimusiikkia Vittulajänkältä. Räty jää virkavapaalle Seinäjoen kaupunginteatterista.

Keskiviikkona Räty haki muuttokuormaa Seinäjoelta. Hän muuttaa vaimonsa, näyttelijä Riitta Rädyn kanssa kirjat Enossa sijaitsevaan lapsuudenkotiinsa ja asettuu kahdeksi vuodeksi asumaan Imatralle. Enon-koti on pariskunnan vapaa-ajanviettopaikka.

Myös Riitta Rädylle järjestyi Imatralta töitä ainakin vuodeksi. Hänellä on parturi-kampaajan koulutus, ja hän ryhtyy teatterin kampaajaksi, kun nykyinen tuntipalkkainen kampaaja muuttaa ulkomaille.

Pekka Räty on viimeiset neljä vuotta näytellyt Seinäjoen kaupunginteatterissa. Hän haki tänä kesänä sen johtajaksi ja sai teatterin hallituksen taakseen. Kaupunginhallitus kuitenkin erotti teatterin hallituksen, ja johtajanvalinta joudutaan siellä aloittamaan alusta.

Räty huomauttaa, ettei jupakalla ollut mitään tekemistä hänen Imatralle tulonsa kanssa. Hän kertoo toisinaan hakeneensa teatterijohtajuuksia.

– Se soppa nyt kiehuu siellä. Minulle oli jo virkavapaa myönnetty ja sopimus Imatran kanssa tehty ennen sitä. Olemme Imatran teatterinjohtajan Antti Vartialan kanssa tuttuja vuosien takaa. Perin häneltä Seinäjoen kesäteatterin vetovastuun aikoinaan, Räty selvittää.

Räty pitää Teatteri Imatran tulevaa ohjelmistoa erittäin mielenkiintoisena ja lupaa tehdä parhaansa sen eteen, että bussijonot kääntyvät Imatralle.

– Meidät otettiin Imatralla lämpimästi vastaan. Tunnen voimakasta kotiinpaluun tunnetta. Lahdessa asuvat lapset ovat aikuisia, ja olen kaksinkertainen ukkikin. Imatralta on lyhyt matka heidän luokseen.

Räty aloitti teatteriuransa Enon kanavarannan kesäteatterissa, opiskeli Tampereen yliopiston teatterikoulussa 70-luvulla ja näytteli 26 vuotta Lahden kaupunginteatterissa ennen päätymistään Seinäjoelle.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO

Pekka Räty vietti 30-vuotistaiteilijajuhlaansa kesällä. Kuvassa myös Lappeenrannan kaupunginteatterissa näytellyt Mari Pöytälaakso.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen