Pelätty myrsky muuttui hurrikaaniksi

IMATRA. Paperiliiton Imatran tehtaiden pääluottamusmies Ilkka Nokelainen kutsuu Stora Enson päätöksi

IMATRA. Paperiliiton Imatran tehtaiden pääluottamusmies Ilkka Nokelainen kutsuu Stora Enson päätöksiä tuotannon supistamisista ja irtisanomisista odottamattoman suuriksi.

– Vaikka ounastelimme jonkinlaisen myrskyn tuloa, niin myrsky kehittyikin hurrikaaniksi, Nokelainen kuvaa tilannetta ajankohtaisin säätermein.

Imatran tehtailta henkilöstövähennys on kaikkiaan 330 henkilöä, tähän lukuun sisältyy myös Karhulan muovipäällystyskoneen 70 työntekijää. Nokelainen ei ole järin toiveikas tulevaisuudenkaan suhteen.

-Pahoin pelkään, ettei tämä jää edes tähänkään. Kunnossapidon henkilöstö siirtyy perustettavan uuden yhtiön palvelukseen ja varmaankin uusi isäntä tuo aikanaan mausteensa soppaan.

PAPERIOSASTON toimikunta kokoontui tuoreeltaan keskiviikkona pohtimaan syntynyttä tilannetta. Toimikunta päätti, ettei ainakaan tässä vaiheessa ryhdytä mielenilmauksiin, vaan työt tehtaalla jatkuvat normaalisti.

– Haluamme osoittaa, ettei homma ole ainakaan meistä kiinni, Nokelainen kommentoi.

Paperiliiton storaensolaiset pääluottamusmiehet pitävät tänään aamulla puhelinkokouksensa, jossa päivitetään tilanne sekä päätetään yhdessä mahdollista jatkotoimista. Paperiliiton hallitus on puolestaan koolla ensi viikon torstaina.

– Ei ole ainakaan vielä ollut puhetta, että tuota kokousta aikaistettaisiin.

PÄÄLUOTTAMUSMIES Ilkka Nokelaisen mielestä Imatran tehtaiden rakennemuutos voitaisiin toteuttaa myös hallitusti ilman irtisanomisia eläköitymisen ja turvaverkkojen avulla kahdessa ja puolessa vuodessa.

– Varsinaisia irtisanomisia ei Imatran tehtailla ole ollut vuosikymmeniin, vaan henkilöstön vähentämiset on pystytty tekemään pehmeästi. Tässä mielessä tilanne on meille kaikille uusi ja varmasti monelle myös pelkoa herättävä, Nokelainen miettii.

Nokelaisen mukaan yhtiö aikaa toteuttaa koko Imatran tehtaita koskevan henkilökunnan osaamiskartoituksen.

– Nokelaisen mukaan tuota kartoitusta ei voida kuitenkaan käyttää minään irtisanomisrankinkina, vaan mahdollisissa irtisanomisissa on noudatettava voimassa olevan työehtosopimuksen määräyksiä.

Nokelaisen mukaan työntekijät tulevat tulevissa yhteistoimintaneuvotteluissa vaatimaan myös pidennettyä takaisinottovelvoitetta. Samaa, jota Stora Enso on soveltanut Kemijärvellä ja Summassa.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Paperiliitto 21:n pääluottamusmies Ilkka Nokelainen kuvaa Stora Enson päätöstä tuotannon supistuksista ja henkilöstövähennyksistä ylimitoitetuiksi.

Ilmeet olivat vakavia paperiliiton osasto 21:n toimikunnan pikakokouksessa keskiviikkona. Toimikunta päätti, ettei ainakaan vielä ole aika työtaistelutoimille, vaan töitä Imatran tehtailla jatketaan normaalisti.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen