Rajavartijat jättävät haikein mielin Leinon raja-aseman

Ylämaalla sijaitseva Leinon rajavartioasema suljetaan 1. tammikuuta alkaen. Rajavartijat kehuvat vartioaseman henkeä ja pelkäävät, että yhteys paikallisiin asukkaisiin katoaa.

HANNA KUUSISTO

YLÄMAA. Ylämaalla toimivan Leinon rajavartioaseman sulkeminen merkitsee 20 rajavartijalle työyksikön vaihtumista. Lisäksi vartioaseman emäntä siirtyy töihin Vainikkalaan.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että Leinossa työskentelevien rajavartijoiden työhönlähtöpiste vaihtuu Vaalimaalle.

Päivä alkaa nykyisin Leinossa kahvittelulla aamukuuden aikaan, jolloin tehdään myös vuoronvaihto. Kahvin jälkeen partiot lähtevät maastoon partiojohtajan antamien käskyjen mukaan.

Torstaiaamuna ylirajavartija ja koiranohjaaja Jarkko Eteläpään mukaan lähtee nuorempi rajavartija Juha-Matti Jetsu.

Kuskin penkillä istuu nuorempi rajavartija Pauli Koso, ja takakontissa makoilee kahdeksanvuotias saksanpaimenkoira Omo.

Leinon rajavartioaseman sulkeminen saa joukkion haikeaksi.

– Tässä ehti tottua pienen vartion elämään ja Leinosta muodostui lähestulkoon toinen koti. Kun tieto sulkemisesta tuli, mielessä oli muutakin kuin haikeutta, kuvailee neljä vuotta Leinossa rajavartijana työskennellyt Koso.

– Täällä on rauhallinen työympäristö. Jokainen tietää, mitä toinen tekee ja rutiinit ovat selkeät, Eteläpää lisää.

Aamuinen partio alkaa Pukalusjärven eteläpuolelta, missä sijaitsee yksi partiomajoista. Kiikareiden avulla näkee rajan taakse, toiseen valvontapisteeseen.

Omo haistelee ympäristöä ja se on ainoa mahdollisuus löytää jäljet luvattomasta kulkijasta. Tavoitteena on kulkea rajan vartta viiden kilometrin mittainen matka.

Jetsun mielestä Leinon rajavartioasema on idyllinen paikka.

– Harjoittelen täällä vain lyhyen ajan, mutta olen huomannut sen, kuinka hyvä henki Leinossa on, hän kertoo.

Eteläpää on toiminut Leinossa lähes 15 vuotta. Uransa hän aloitti Väkevälässä 19 vuotta sitten.

– Ehdin olla töissä noin neljä vuotta ennen kuin Väkevälän rajavartioasema lakkautettiin. Samankaltaiset asiat mietityttävät nyt ihmisiä, ja niihin liittyy paljon tunteita, Eteläpää sanoo.

– Pieni epävarmuus on siitä, minkälaista työskentely isommassa työyksikössä on, Koso lisää.

Eteläpään mielestä suurikaan yksikkö ei ole aina ongelmaton.

– Ehkä joskus tulee vielä aika, kun huomataan, etteivät suuret yksiköt olekaan niin kauniita ja mahtavia.

Työhönlähtöpisteen vaihtuminen Vaalimaalle tarkoittaa Eteläpään mukaan sitä, että suurimmalla osalla Leinossa työskentelevistä työmatka pitenee.

– Oma työmatka pitenee melkein puolella. Minua hirvittää liikennemäärien kasvu Vaalimaan ja Lappeenrannan välillä, Lappeenrannassa asuva Eteläpää myöntää.

Autossa oleminen lisääntyy Koson mukaan muutenkin.

– Hullulta se kieltämättä tuntuu, että ajamme Vaalimaalle ja otamme sieltä partioauton. Sen jälkeen ajamme taas takaisin Leinon suuntaan, Eteläpää avartaa.

– Sinällään nämä yhdistämiset ovat kivuttomia ja helppoja, kun kukaan ei menetä työpaikkaansa. Kaikille riittää onneksi töitä, hän lisää ja nyppäisee raja-aidasta karhunkarvoja irti.

Eteläpään mukaan rajavartijat ymmärtävät sen, että Leinon rajavartioasema olisi kaivannut lähivuosina mittavaa peruskorjausta. Heitä kuitenkin mietityttää se, miten vartioaseman poissaolo vaikuttaa paikallisiin asukkaisiin.

– Se, ettei vartioasema ole enää kylällä, voi aiheuttaa siviiliväestöstä vieraantumista. Lisäksi asukkaiden eteen tulee kerralla uusia naamoja eikä enää tunneta puolin ja toisin, Eteläpää miettii.

– Jotkut eivät ajattele hyvällä mielellä vartioaseman lopettamista. Uskon kuitenkin, että he toimivat yhtä ansioituneesti kuin ennenkin havaintojen tekemisessä, hän täydentää.

Eteläpää miettii hetken kysymystä siitä, pitäisikö pienempiä rajavartioasemia säilyttää.

– Luultavasti väkimäärää pitäisi nykyisestään lisätä. Mutta se on varmaan ristiriidassa toiminnan tehostamisen kanssa.

Työyksikön muuttuminen tuo Eteläpään mielestä myös hyviä asioita mukanaan.

– Lähes 15 vuoden jälkeen pääsen vähän vieraampiin maastoihin. Uskoisin myös, että hyvin nopeasti työyhteisö muotoutuu tiiviiksi myös Vaalimaalla.

– Koiraihmiselle tämä on unelma-ammatti. Koiran kanssa touhuaminen ja ulkona liikkuminen eivät muutu, vaikka työyksikkö siirtyy toisaalle, toteaa ja rapsuttaa nelijalkaista työkaveriaan.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Jarkko Eteläpää on huojentunut siitä, ettei kukaan menetä työpaikkaansa vartioaseman sulkemisen takia.

Leinon rajavartioaseman lakkauttamisella haetaan säästöjä. Pauli Koso (vas.) ja Jarkko Eteläpää haluaisivat säilyttää kodikkaan vartioaseman.

Leinon rajavartioaseman sulkeminen laittaa Pauli Koson mietteliääksi.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto