Sairaankuljettajan terveys romahti suolahappovuodon jälkeen

Finnish Chemicalsin tehtaalla suolahapolle altistunut sairaankuljettaja Markku Koponen on ollut tammikuusta lähtien sairauslomalla. Hän ei purematta niele käsitystä, että työtapaturma olisi ollut hänen oma vikansa.

TIINA SUOMALAINEN

JOUTSENO. Viime tammikuussa Finnish Chemicalsin tehtaalla Joutsenossa sattui suolahappovuoto. Kemikaalivuoto hoidettiin totuttuja ratoja, mutta jotain meni vikaan. Pelastustehtävissä ollut joutsenolainen sairaankuljettaja Markku Koponen, 51, joutui sairaalaan hengitettyään suolahapposumua.

Koponen on ollut onnettomuudesta lähtien sairauslomalla. Työterveyslaitos on vahvistanut Koposen sairastavan äkillisen ärsytyksen aiheuttamaa astmaa. Se johtuu lähes poikkeuksetta tapaturmaisesta altistumisesta ärsyttäville kaasuille, jollainen suolahappo on.

– Sain oireita vasta onnettomuutta seuraavana aamuna. Minulla oli nenäverenvuotoa, yskänärsytystä ja hengitysvaikeuksia, Koponen kertoo.

Koponen joutui niin huonoon kuntoon, että vietti sairaalassa kuusi päivää.

Miehen kohtaloon tuo oman lisänsä se, että hänen sairastumistaan pidetään tehtaalla ja työsuojelutoimistossa mysteerinä. Suolahappo on nimittäin myrkky, joka varoittaa jo hajullaan ja salpaa hengityksen välittömästi. Koponen ei saanut tehtaalla muita oireita kuin punoittavat silmät. Yhdessä kohtaa hän myös haistoi pistävää hajua.

Kemikaalisukeltajia lukuun ottamatta kaikki liikkuivat onnettomuusalueella ilman hengityssuojaimia, sillä suolahapposumupilvi oli selvästi nähtävissä. Miksi ja miten vain yksi sairastui?

Joskus oireet saattavat tosin ilmetä muutaman kerran toistuneista altistumisista pienemmille pitoisuuksille. Koponen pohtiikin nyt, oliko Finnish Chemicalsin edellisellä, lokakuussa sattuneella onnettomuudella, merkitystä hänen sairastumisessaan. Silloin Koponen oli paikalla hoitamassa kloorille altistunutta.

Se on kuitenkin varmaa, että Koposen paluu entisiin töihin ei nykykunnossa onnistu. Mies köhii ja röhii, kylmä pahentaa oireita. Toimettomana hän ei ole, sillä sairauden tutkimukset ja työtapaturman paperisota vievät aikaa ja energiaa.

Lisäksi Koponen opiskelee hallintotieteitä Joensuun yliopistossa. Jos paluu sairaankuljettajan töihin ei onnistu, hallintotieteiden kandidaatin tutkinto ja terveystieteen sivuaineen opinnot saattavat poikia Markku Koposelle toisenlaisia työtilaisuuksia.

KUVATEKSTI

VESA LAITINEN

Sairaankuljettaja Markku Koponen sai astman altistuttuaan suolahapolle työtehtävässä. Onnettomuuspäivänä hän lähti Joutsenon paloasemalta kohti tapahtumapaikkaa.

Kirjoittaja:
Tiina Suomalainen