Unelmien nukkekodilla leikkivät mummotkin

Alan harrastajat sisustavat pienoistaloja rokokoo-huonekaluin tai amerikkalaiseen country-tyyliin. Savitaipalelaisen Finn-Aimon tuotevalikoima saa isojen ja pienten tyttöjen sormet syyhyämään.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Nukkekoti saa tyttöjen sormet syyhyämään iästä riippumatta. Olkoon kyseessä tuunattu pahvilaatikko tai ruotsalainen klassikkomalli sähkövaloineen, kerran aloitetulle sisustamiselle ei tahdo tulla loppua.

Savitaipalelainen Finn-Aimo Oy huolehtii osaltaan siitä, ettei leikki jää kesken tarvikepulan vuoksi.

Nukkekodin viihtyvyyttä voi parantaa vaikkapa rokokoo-kalustolla, rukilla, pulpetilla tai flyygelillä.

Epätoivoon ei tarvitse vaipua, vaikka itse talokin vielä puuttuisi. Nuorisotoimen tarvikkeisiin erikoistuneen yrityksen valikoimista löytyy 11 erilaista valmistaloa, joiden rinnalla asuntomessujen lippulaivatkin näyttävät mitättömiltä liitereiltä.

TOIMITUSJOHTAJA Nellie Jäkkö kieltää olevansa itse mikään nukkeihminen. Ovi nukkekotien maailmaan avautui vahingossa viime keväänä, kun lapsenlapsi pyysi pappaa rakentamaan nukketalon.

– Siihen tarvittiin kuitenkin piirustuksia, ja pidimme helpompana nukkekodin tilaamista internetin kautta. Nyt olen käynyt läpi nettisivuja parin kolmen kuukauden ajan, ja pää on täynnä ideoita, Jäkkö kertoo.

Nukkekotiharrastus on laajaa ja monipuolista muun muassa Yhdysvalloissa, Tanskassa ja Hollannissa. Näistä maista tulee Savitaipaleelle joka kuukausi uutta tilpehööriä, josta suomalaiset eivät ole osanneet tähän asti edes unelmoida.

Alan harrastajat maailmalla sisustavat täydellisiä miniatyyritaloja tyylihuonekaluilla, verhoilla, matoilla ja tarve-esineillä. Jotain puuttuvaa yksityiskohtaa saatetaan metsästää pitkän aikaa alan liikkeistä, messuilta ja keräilijöiden kokoontumisista.

– Yhdysvalloissa jotkut ryhmät saattavat sisustaa talkootyönä nukkekoteja, jotka sitten huutokaupataan ja tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, Jäkkö tietää.

AIKUISET naiset näyttävät löytäneen nukkekotiharrastuksen myös Suomessa. Mummot sanovat ostavansa nukkekoteja lapsenlapsilleen, mutta silmien loiste kertoo pääasiallisen leikkijän löytyvän paljon lähempää.

– Maalattujakin kalustoja olisi tarjolla, mutta suomalaiset näyttävät tykkäävät tyylihuonekaluista, ja erityisesti pähkinäpuusta, Jäkkö paljastaa.

Nellie Jäkkö muistuttaa, että kaikkea ei tarvitse eikä pidäkään ostaa valmiina. Nukkekodin sisustamisessa voi hyödyntää kaikkia mahdollisia materiaaleja, joita kotinurkista löytyy.

– Moni on varmaan tehnyt aikoinaan nukkekodin lipastoja tulitikkurasioista!

Jäkkö on itsekin ruvennut talonrakentajaksi. Tee se itse -malliselle nukkekodille rakennetaan parhaillaan tiilimäistä ulkovuorausta, joka vie ajatukset sisustajan syntymämaahan Hollantiin.

FINN-AIMO on toiminut jo 30 vuotta Savitaipaleen ja Luumäen rajamailla Kaulion kylässä, joka on Jäkön mielestä sijaintina suorastaan ihanteellinen. Sadan kilometrin säteelle mahtuu monta isoa kaupunkia Imatralta Lahteen ja Kotkasta Mikkeliin. Ihmisiä tällä alueella asuu noin puoli miljoonaa.

– Suunnittelin jo eläkkeelle jäämistä, mutta nukketalot saivat minut innostumaan uudelleen, Jäkkö tunnustaa.

Yritys myy nukkekoteja ja -tarvikkeita sekä internetissä että kotona Savitaipaleella. Talonsa henkilökohtaisesti noutaville luvataan myös kokoamispalveluita.

KUVATEKSTI

MARLEENA LIIKKANEN

Nellie Jäkkö on nimennyt kaikki nukkekotimallinsa tärkeiden ihmisten ja paikkakuntien mukaan. Tällä kertaa leikkiin otettiin kaupunkihuvila Kouvola.

Nukkekodissa voi halutessaan leikkiä vaikka Mennyttä maailmaa.

FINN-AIMO OY

Aloitti toimintansa nimellä Puusepänliike Jäkkö vuonna 1977

Omistajat Nellie ja Aimo Jäkkö.

Toimipaikka Kaulion vanha kansakoulu Savitaipaleella.

Myyntiartikkeleina mm. rintanappikoneita, nuorisotoimen tarvikkeita, tekstiilejä, kangasvärejä, värityskirjoja ja nukkekoteja sekä kalusteita.

Avoinna sopimuksen mukaan.

Internet-osoite www.finnaimo.fi.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen