Uusvanha astui remontin keskelle

LUM palkkasi oman kasvattinsa Petri Lipsasen hoitamaan talouttaan.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Homeiset rakenteet pihalle ja uutta tilalle. Lappeenrannan Urheilu-Miesten toiminnanjohtajana kuun vaihteessa aloittanut Petri Lipsanen, 28, on joutunut väistelemään remonttiväkeä seuran toimistolla, jossa korjataan parhaillaan vesivaurioita.

Haalariväen trafiikin lisäksi uuteen työhön heittäytymistä on haitannut piikkauksen jyrrytys ja muoviverhojen takaa leijaileva betonipöly.

– Onneksi osan hommista on voinut tehdä etänä, Lipsanen sanoo.

Toimiston seinät eivät ole ainoat rakenteet, jotka 102-vuotiaassa seurassa uudistuvat. Vuodesta 1981 LUM:ssa nuijaa heiluttanut Pentti Viskari jätti puheenjohtajan tehtävän pojalleen Jarmo Viskarille, ja nyt toiminnanjohtajaksi pestattiin paljasjalkainen, karjalaisen lupsakasti turinoiva lappeenrantalainen.

– Onhan tämä eräänlainen sukupolvenvaihdos. Se on hyvä tehdä nyt, kun vanhat ovat vielä mukana jakamassa tietotaitoaan.

Viisivuotiaana LUM:n urheilijakoulusta juoksijaksi oppinut Lipsanen palasi käytännössä juurilleen, vaikka lopettikin kilpailemisen kahdeksan vuotta sitten. Ura urkeni myynnin ja markkinoinnin parissa Elisassa, Intersportissa ja kaupunkilehti Vartissa, kunnes vihreä kutsui jälleen.

– Tiedän mitä odottaa, kun olen käynyt sen kaaren läpi. Olen aina ollut toiminnan mies, ja uudet haasteet antavat virtaa, Lipsanen sanoo.

– Saappaat ovat isot, mutta ei tässä haasteita pelätä.

Lipsasen päätehtävä LUM:ssa on huolehtia yhteistyösopimuksista ja seuran taloudesta.

Työsarkaa riittää, sillä lummilaisten luova ideariihi on viime vuosien varrella poikinut rahanhankintakeinoiksi muun muassa Muikku ja Pottu -markkinat, Iitiän tanssilavan ja Satamatorin myyntikojun.

– Talkooväkeä LUM:lla on aina riittänyt. Puitteiden pitää olla kunnossa jo heidän vuokseen.

Toimintatuottojen vaikutus näkyy Lipsasen mukaan suoraan lasten ja nuorten urheilukoulujen maksuissa.

– Korotuspaineita on ollut, mutta seura on tullut samalla vastaan. Haluamme pitää harrastuksen mahdollisimman halpana, jotta kaikilla olisi mahdollisuus tulla mukaan.

Panostus on kannattanut, sillä urheilukoululaisten lukumäärä on paisunut parissa vuodessa sadalla yli 400:aan.

– Tavoite on, että juniorityöstä saadaan helmiäkin nousemaan. Sitä varten valmennustason ja tietotaidon pitää olla kunnossa. Jos tiettyä osaamista ei täältä löydy, yhteistyötä tehdään muualla olevien huippuvalmentajien kanssa.

Tähtiä ei synny tyhjästä. Osaavalla valmennuksella voidaan ohjata nuoren omaa sisäistä paloa oikeaan suuntaan, mutta nietosten keskellä on vaikea motivoida.

Sen Lipsanen muistaa omilta kilpailuajoiltaan kestävyysjuoksijana.

– 25 asteen pakkasessa tuli painettua tuolla hangessa, kun en viitsinyt lähteä vetämään urheilutalon juoksusuoraa päästä päähän.

– Yleisurheilusta pitäisi tehdä Etelä-Karjalassa ympärivuotinen laji. Se tapahtuu vain talviharjoitusolosuhteita parantamalla.

Lappeenrannan mitä erilaisimmista liikuntapaikkasuunnitelmista Lipsanen pyörittelee päätään.

– Ripottelun sijaan järkevintä olisi rakentaa urheilu- ja liikuntakeskus, jossa voisi harrastaa monia eri lajeja.

LUM:n järjestämä Lappeenranta Games oli tänä vuonna kotimaisen Eliittikisasarjan paras osakilpailu urheilutuloksilla mitaten – osin LUM:n kaksoisroolin vuoksi, sillä tapahtuma oli Suomen ainoa GP-tason kilpailu.

Lipsasen mukaan LUM haluaa järjestää jatkossakin saman kaliiberin kilpailuja.

– Tapahtumia ei kuitenkaan pysty rakentamaan ilman pelieuroja. Taloudelliset eväät on haettava pitkälti muualta kuin täältä, mutta maakunnallisesti merkittävillä tapahtumilla on markkina-arvoa.

Vilkkaana visionäärinä Lipsanen on jo kypsytellyt aihiota uudeksi massojen liikuttajaksi.

– Minulla on ollut jo kauan haaveena maakunnallinen tapahtuma, johon lähtisi mukaan useat seurat ja maakunnan merkittävät yhteistyökumppanit. Se voisi olla jotakin nuorisourheilua, jalkapalloa, yleisurheilua ja pesäpalloa.

-Se on kiinni siitä löytyykö tekijöitä. Joku kehitetään kyllä, Lipsanen sanoo.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

LUM:n toiminnanjohtajan Petri Lipsasen (oik.) työpaikka on muuttunut jokusen viikon ajaksi Anne Aropaaden (vas.) työmaaksi.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen