Epävarmuus iski LTY:n työntekijöihin

HANNA KUUSISTOLAPPEENRANTA. Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LTY) työnt

HANNA KUUSISTO

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LTY) työntekijät elävät epätietoisuudessa maanantaihin saakka. Tuolloin alkavat yt-neuvottelut, jotka koskevat 30-50 työntekijän irtisanomista.

– Ainakaan vielä yt-neuvottelujen alkaminen ei ole vaikuttanut työtehtäviin. 30 vuotta olen työskennellyt LTY:ssä ja tämä on ensimmäinen kerta, kun yt-neuvottelut ovat edessä, kiteyttää erikoislaboratoriomestari ja varaluottamusmies Jouni Ryhänen.

Pääosa irtisanomisista kohdistuu yliopiston tukipalveluihin, mutta kukaan tukipalveluissa työskentelevistä ei suostunut vielä keskiviikkonakaan kommentoimaan tulevia irtisanomisia.

– Tässä vaiheessa ei vielä tiedetä, keihin irtisanomiset kohdistuvat, Ryhänen sanoo.

Ryhänen muistuttaa siitä, että yliopiston henkilökunta on olemassa opiskelijoita varten.

– Opiskelijat ovat tämän paikan tuote. Jos avustava henkilökunta poistetaan, yliopisto saa laittaa laput luukulle. Opiskelijoita auttavat henkilöt eivät saa hävitä, Ryhänen korostaa.

Ryhänen ei lähde myöskään alleviivaamaan sitä, että irtisanomiset tehostaisivat yliopiston toimintaa tai lisäisivät kilpailukykyä.

– Yliopiston kilpailukyky työvoimasta on perustunut osaltaan siihen, että täällä on vakituinen työ.

– Sen varaan on voinut laskea pienemmän palkankin, lisää Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliiton (YHL) pääluottamusmies Martti Lindh.

Lindhin mielestä LTY ei ole ottanut huomioon vallitsevaa taloudellista tilannetta ja viittaa tällä maailmalla riehuvaan finanssikriisiin.

– Nyt pitäisi välttää negatiivisia viestejä ja laittaa taloutta kuntoon. Yliopiston olisi oltava järjen keskus, mutta järjestä tällainen viesti ei kerro, Lindh hämmästelee.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Jouni Ryhäsellä on takanaan 30 vuotta töitä Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Ensimmäisen kerran hän on epävarma omasta työpaikastaan, vaikka irtisanomiset pääosin kohdistuvatkin yliopiston tukipalveluihin.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto