Rauha ei löydä rahoittajaa

Matkailubisneksen rahoitushanat ovat olleet täysin tukossa jo pari kuukautta. Rauhan kylpylän tilanne ei uhkaa Holiday Club Resortsin tulevaisuutta. Yritys on varautunut myös hankkeen jäädyttämiseen.

HANNU OJALA

IMATRA. Rauhan kylpylän rahoituksen kokoaminen on tällä hetkellä hämärän peitossa. Holiday Club Resortsin toimitusjohtaja Vesa Tengman sanoo suoraan, että Joutsenon kylpylähankkeen etenemisen estää tällä hetkellä rahoittajan puuttuminen.

– Yksikään samalla alalla toimiva yritys ei viimeisten kuukausien aikana ole saanut rahoituspäätöstä, Tengman selventää vaikeaksi muuttunutta rahoitustilannetta.

Hän kaipaa tässä tilanteessa luovia ratkaisuja, mikä tarkoittaa julkisella rahalla tuettua investointia.

Alkusyksystä suomalaisomistukseen siirtyneen Holiday Clubin näkymät eivät Joutsenossa ole tällä hetkellä hyvät, mutta yrityksen toimintaa kokonaisuudessaan ei Joutsenon tilanne Tengmanin mielestä uhkaa.

– Jos pankit eivät lähde rahoittamaan, teemme suuret tappiot, mutta nuolemme haavamme.

Tämän vuoden liiketoiminnan kehitystä Tengman kehuu hyväksi. Päättyvän lokakuun aikana yritys on yltänyt historiansa suurimpaan myyntiin.

Kehitys osoittaa hänen mielestään sen, että yrityksen konsepti on kilpailukykyinen vapaa-ajan markkinoilla.

Synkiksi muuttuneet suhdanteet eivät Tengmanin mukaan tarkoita sitä, että yritys on luopumassa Joutsenosta. Töitä tehdään päivittäin, mutta nyt otetaan yhtenä vaihtoehtona huomioon, että suunnitelmia pitää tarkastella uudelleen.

Hankkeen kariutuminen olisi pahin vaihtoehto. Lievempi malli on projektin siirtäminen myöhempään tulevaisuuteen.

– Maailma ei kaadu siihen, että otetaan puolen vuoden tai vuoden aikalisä. Rauha on ollut alueena siellä jo sata vuotta, Tengman muistuttaa.

Ensimmäiset viikko-osakkeina myytävät talot alueelle ovat valmistuneet, mutta Joutsenoa ei toistaiseksi ole otettu mukaan Holiday Clubin verkkosivujen myyntikohteiden luetteloon.

Toimitusjohtaja Vesa Tengman pitää mahdottomana aloittaa markkinointia, koska vielä ei voida sanoa, millainen kokonaisuus Rauhaan on muodostumassa.

– Muutoinkin markkinointi oli tarkoitus aloittaa vuosina 2010-2011. Silloin se on tarkoitus tehdä isolla ryminällä.

Rauhan kylpyläkokonaisuuden tulevaisuus ei vielä parin seuraavan vuoden aikana suuremmin ahdista lomaosakekauppaa. Yrityksellä on Suomessa yli 100 000 neliön tonttivaranto. Myytävää riittää muilla paikkakunnilla.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala