Ikääntyville lisää asuntoja

Lappeenrannassa ja Imatralla rakennetaan uudiskohteita ikääntyville. Peruskorjausten yhteydessä vanhoihin vuokrataloihin tehdään hissejä.

HANNA KUUSISTO

Lappeenranta ja Imatra varautuvat jo väestön ikääntymiseen. Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy aloittaa ensi vuonna palvelutalon rakentamisen. Imatralle nousee puolestaan senioritalo.

Lappeenrannan Asuntopalvelu rakentaa uudiskohteita kaupungin sosiaali- ja terveystoimen vanhuspalvelujen esityksestä. Viimeisin niistä valmistui vuonna 2007 Skinnarilaan Pienniemenkadulle.

Ensi vuoden aikana Asuntopalvelu aloittaa Ortamonpuiston palvelutalon rakentamisen. Palvelutalo nousee Lauritsalaan Läntiselle kanavatielle.

– Palvelutalosta tulee kaksikerroksinen, x-muotoinen rakennus, jossa on neljä siipeä. Jokaisessa siivessä ovat omat asuntoyksiköt ja keskellä yhteiset ruoka- ja palvelutilat, kertoo Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n toimitusjohtaja Seppo Ylitalo.

Ylitalon arvion mukaan Ortamonpuiston palvelutalo valmistuu viimeistään vuonna 2011. Rakennukseen tulee asuntoja noin 80.

Imatran YH-rakennuttaja Oy suunnittelee puolestaan 16-asuntoisen senioritalon rakentamista Imatrankosken kupeeseen. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi keväänä.

– Olemme reagoineet, ja tulemme jatkossakin vastaamaan ikärakenteen muutokseen. Senioritalo on hissillinen kerrostalo, jonka huoneistojen suunnittelussa on huomioitu ikääntyvien tarpeet, kertoo toimitusjohtaja Kari Ahonen.

Ahosen mukaan ikärajalliseen senioritaloon tulee sekä hoitotilaa että yhteistä oleskelutilaa talossa asuville.

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy on tehnyt jo neljästä vanhasta kerrostalosta vanhusten palveluasuntoja. Tällä hetkellä Asuntopalvelu peruskorjaa kolmea kerrostaloa Kourulassa tuetun asumisen käyttöön.

Juurakkokatu 1-3:en A-talo valmistuu marraskuussa ja B-C-talot huhtikuussa 2009.

– Kartoitamme aina, kun jokin kohteemme tulee peruskorjausvaiheeseen, sopisiko se vanhusten palvelutaloksi, Ylitalo kertoo.

Asuntopalvelu suunnittelee myös peruskorjausta kahteen Kivisalmessa sijaitsevaan kerrostaloon.

Imatran YH-rakennuttaja rakentaa parhaillaan kolmatta osaomistusrivitaloa. Ahosen mukaan alunperin lapsiperheille tarkoitetut kohteet ovat osoittautuneet toimiviksi myös ikäihmisille.

– He pääsevät asuntoihin, joissa on oma pihapiiri. Hoidon ja huolehtimisen määrä on kuitenkin oleellisesti pienempi kuin omakotitalossa.

Ahosen mukaan osa osaomistusrivitaloista on tehty jo inva-varustuksella, jos asiakas on sitä toivonut.

Asuntopalvelu rakentaa myös hissejä kerrostaloihin. Jouluksi valmistuu Happotielle kaksirappuinen kerrostalo, jonka molempiin rappuihin rakennettiin hissit.

– Hisseillä turvaamme ikääntyneiden kotona asumista. Hissittäminen on saanut asukkailta myönteisen vastaanoton, Ylitalo kertoo.

Lappeenrannan Asuntopalvelulla on 150 kerrostaloa Lappeenrannan alueella. Asuntopalvelu on kartoittanut 20 neljäkerroksista taloa, joihin rakennetaan ajan myötä hissit.

– Ensi vuonna käynnistyy hissien rakentaminen kahteen taloon.

Imatran YH-rakennuttaja on tehnyt jo pitkän aikaa mittavia peruskorjauksia vuokra-asuntoihin.

– Omistamme noin 1 300 vuokra-asuntoa ja niistä lähes puolessa on jo hissi, Ahonen sanoo.

Lisäksi Lappeenrannan Asuntopalvelulla on Lappeenrannan keskustassa, Peltolan alueella, neljä kerrostaloa, joihin otetaan asukkaiksi ikääntyneitä.

– Henkilön on kyettävä itsenäiseen asumiseen. Ne ovat siis niin sanottuja mummotaloja, joihin ei oteta nuoria hurjia ollenkaan. Se on yksi tapa, jolla huomioimme myös väestön ikääntymisen.

Ylitalon mukaan Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitos ei tuo vanhusten taloja Joutsenoon. Tällä hetkellä vanhustenkotisäätiö vastaa Joutsenossa vanhusten asumisesta.

– Ortamonpuiston palvelutalo täyttää myös kaupungin itäpuolelta tulevaa tarvetta, Ylitalo luottaa.

Imatran YH-rakennuttaja on joutunut vähentämään vuokra-asuntojaan. Ahosen mukaan siinä yhteydessä on muutettu kaksi vuokrataloa ryhmäkodiksi ikääntyville.

– Niissä taloissa on jo hoitoa reilusti mukana.

KUVATEKSTI

MARLEENA LIIKKANEN

Siivooja Niina Hytti viimeistelee uutta vanhusten palveluasuntoa Lappeenrannan Juurakkokadulla. Peruskorjaus valmistuu marraskuussa.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto