Imatralla vaalien tulos jättää paikan politiikan pelureille

Valtuuston enemmistö-asemaan tarvitaan lähes aina perussuomalaisten mukanaolo. Demarit ja kokoomus tuskin löytävät toisiaan. Neuvottelut eri yhteenliittymistä käynnistynevät jo tällä viikolla.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Kunnallisvaalien tulos antaa Imatralla mahdollisuuden monenlaisille yhteenliittymille.

Parhaat pelikortit ovat viiden valtuutetun perussuomalaisten ryhmällä, joka voi halutessaan nostaa enemmistöasemaan joko demarit tai oikeisto-keskustan.

Kukaan ei usko, että valtuuston kaksi suurinta ryhmää demarit ja kokoomus saisivat aikaan yhteistyösopimuksen. Yhtä epätodennäköistä olisi keskustan ja SDP:n yhteistyö.

Demarit ja perussuomalaiset saisivat 43-paikkaiseen valtuustoon yhdessä 22 paikkaa ja vasemmistoliiton kanssa 23 paikkaa.

Kokoomuksen, keskustan, kristillisten ja perussuomalaisten yhteenliittymä saisi valtuustoon yhdessä myös enemmistön, vihreiden kanssa jopa 25 paikkaa.

Kokoomuksen vaalipäällikön Ismo Pölläsen mielestä tilanne jatkoneuvotteluja ajatellen on mielenkiintoinen.

– Perussuomalaiset ovat nyt tärkeässä roolissa. Paljon riippuu siitä, mistä he lähtevät hakemaan tukea omille ajatuksilleen ja tavoitteilleen. Ratkaisuvallan mukana myös heidän vastuunsa kasvaa.

Hän ennakoi, että vaalien tulosta ryhdytään puntaroimaan eri ryhmittymien kesken vielä alkuviikolla.

Kokoomuksen Imatran kunnallisjärjestön hallitus pohtii vaalitulosta jo tämän illan kokouksessaan.

– Kokoomuksen, keskustan ja kristillisdemokraattien yhteistyö on sujunut minusta hyvin. Uskon, että ainakin nämä puolueet tekevät kiinteää yhteistyötä myös jatkossa.

Imatralaiseen päätöksentekoon on Pölläsen mukaan luvassa seuraavalla valtuustokaudella lisää vaihtoehtoja ja erilaisia enemmistöjä.

KESKUSTAN valtuustoryhmän johtaja Ismo Harju uskoo myös keskusta-oikeiston yhteistyön jatkuvan.

– Imatralla tarvitaan kuitenkin hyvin laajaa yhteistyötä eri puolueiden välillä.

Tähän yhteistyön kuvioon mahtuvat Harjun mielestä myös perussuomalaiset, jos yhteinen arvomaailma löytyy.

– Uusi valtuustoryhmämme kokoontuu varmaan pohtimaan tilannetta jo tämän viikon aikana. Keskustelut muiden ryhmien kanssa käynnistynevät piakkoin.

SDP:N ääniharava Tiina Wilen-Jäppinen pitää vaalien tulosta herkullisena. Wilen-Jäppinen ei haikaile demarienemmistön perään.

– Kenelläkään ei ole yksin enemmistöä. Kukaan ei sitä myöskään tarvitse tai kaipaa. Jos joku tekee hyvän esityksen, niin sille varmasti löytyy tulevassa valtuustossa enemmistö.

Wilen-Jäppinen haluaa, että omassa puolueessa valtuustoon nousseet uudet ja nuoret naiset pääsevät myös vaikuttajapaikoille.

Itselleen Wilen-Jäppinen haluaa puolueen sisällä aseman, jota suurin äänimäärä edellyttää.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen