Tieto irtisanomisista yllätti yliopiston henkilökunnan

30-50 työntekijää joutuu lähtemään LTY:ltä. Skinnarila-salissa vallitsi hautajaistunnelma. Luottamushenkilöt saivat tiedon irtisanomisista juuri ennen muuta henkilökuntaa.

HELI KARTTUNEN

LAPPEENRANTA. Tiedotustilaisuus yt-neuvotteluista mykisti henkilökunnan. Lappeenrannan teknillisen yliopiston työntekijät eivät halunneet kommentoida irtisanomisia Skinnarila-salissa tiistaina iltapäivällä järjestetyn tiedotustilaisuuden jälkeen.

– Salissa vallitsi hautajaistunnelma. Kun rehtori Ilkka Pöyhönen kysyi, onko kysyttävää, ei kukaan sanonut mitään. Tiedote vei ihmiset sanattomaksi, kertoo YHL:n muun henkilöstön luottamusmies, teknisen tiedekunnan opintosihteeri Tiina Kronqvist.

YHL:n pääluottamusmies Martti Lindh odotti vuoden 2010 yliopistouudistuksen tuovan mukanaan muutoksia. Irtisanomiset jo ensi vuoden alusta yllättivät.

– Tilanne mykisti kaikki. Kun rakenteellisia kehittämistavoitteita asetettiin, oli yliopiston kanta se, että pyritään selviämään ilman henkilöstövähennyksiä.

Yliopiston tiedote 30-50 henkilön yt-neuvotteluista oli lyhyt ja ytimekäs. Kronqvist kertoo, että luottamushenkilöt saivat tiedotteen noin tuntia muita työntekijöitä aiemmin. Heille ei jäänyt aikaa keskustella henkilöstön kanssa ennen tiedotustilaisuutta,

– Aika mykistävää. Mitään merkkejä tai puhetta irtisanomisuhasta ei ole ollut. Olisi ollut kohteliasta kertoa henkilökunnan edustajille asiasta aikaisemmin. Aiemminkin on ollut uhkia, mutta ikinä ei ole tullut tällaista iskua vyön alle.

LTY:llä työskentelee noin 950 ihmistä. Kronqvistin käsityksen mukaan pääosa irtisanomisista kohdistuu yliopiston tukipalveluihin, kuten talous- ja opintohallintoon, varastomestareihin ja huollon henkilöstöön.

– Kukaan ei vielä tiedä, mitä tämä merkitsee. Parasta vain pitää toivoa.

Kronqvist pitää henkilöstövähennysten määrää suurena. Hän ihmettelee, miksei vähennyksiä tehdä määräaikaisten ja eläkejärjestelyjen kautta.

– Säästötoimiin vetoaminen kuulostaa aika hirvittävältä. Teknisen tiedekunnan opintohallinnon toimintaa on tiivistetty 2000-luvulta lähtien siihen malliin, että en tiedä, mistä tässä voi enää tiivistää.

Tukipalveluiden kaikkiaan noin 400 henkilöstä noin puolet kuuluu yliopiston henkilöstöliitto YHL:ään. Pääluottamusmies Lindhin mukaan 30-50 henkilöä olisi mahdollista vähentää 600 määräaikaisen joukosta.

Hän epäilee, että irtisanomisilla on tarkoitus säikäyttää porukkaa.

Sama ilmiö oli hänen mukaansa nähtävissä jo noin vuosi sitten Joensuun yliopistossa.

Lindhin mukaan irtisanomispäätös on tehty kovin pikaisesti. Hallintojohto ei ole nimennyt vielä selkeitä vähennyskohteita. Hänen mielestään asiasta olisi voitu neuvotella etukäteen ja katsoa, missä on tarpeita vähentää henkilöstöä.

Yliopistonlehtoreiden pääluottamusmies Tuure Westinen arvioi, ettei lehtorikunnan puolelta ole karsittavaa,

– Pikemminkin meillä on joillakin opetusalueilla resurssipulaa.

Opetusalueiden päällekkäisyyksiä Westinen uskoo karsittavan määräaikaisten järjestelyjen kautta. Hän ei osaa sanoa, keitä opetus- ja tutkimushenkilökunnasta mahdollisesti koskee.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

PEKKA HÖLKKI

LTY:n irtisanomistarpeen takana ei ole ole talousongelmia. Yliopisto vain haluaa keskittyä ydinalueilleen.

YHL:n pääluottamusmiehen Martti Lindhin mielestä irtisanomispäätös on tehty liian pikaisesti

Tieto sai ihmiset sanattomaksi, kertoo luottamusmies Tiina Kronqvist.

Kirjoittaja:
Heli Karttunen