Joutseno keskitti onnistuneesti

Joutsenolaiset äänestivät joutsenolaista. Lappeenrantalaiset ehdokkaat saivat vain rippeitä. Kuntaliitoksen kannattajat saivat enemmän valtuutettuja, mutta vähemmän ääniä.

JYRKI NUOTTIMÄKI

JOUTSENOLAISET osasivat äänten keskittämisen kuntavaaleissa. Joutsenolaiset äänestivät pääasiassa joutsenolaisia ehdokkaita. Se takasi hyvä tuloksen valtuustoon. Mukana on kymmenen valtuutettua nykyisen Joutsenon alueelta.

Keskittämisen taidosta kertoo paljon se, että esimerkiksi koko kaupungissa eniten ääniä kerännyt Anneli Kiljunen (sd.) sai 1 432 äänestään Joutsenosta vain 37.

Perussuomalaisten Marja-Leena Leppänen sai sympatiaa 23 äänestäjältä ja Ari Torniainen (kesk.) kymmeneltä, mutta muut puolueidensa äänirohmut jäivät alle kymmeneen ääneen: Hanna Holopainen (vihr.) 9, Reijo Paajanen (kok.) 7 ja Markku Timonen (myö) 5 ääntä. Valtuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) sai tukea vain kolmelta joutsenolaiselta.

JOUTSENOSTA valituista valtuutetuista vain keskussairaalassa lääkärinä työskentelevä Kari Puolakka (kok.) sai Lappeenrannasta enemmän ääniä kuin Joutsenosta. Hän sai 159 ääntä, mutta vain noin kolmanneksen Joutsenosta.

Toisaalta ääniharava Juha Turkia (kd.) ei pärjännyt kovin hyvin Lappeenrannassa. Komean 1 066 äänivyöryn saanut Turkia keräsi Lappeenrannasta 118 ääntä. Hän on lähtöisin Pontukselta, ja kotikylä hyvitti siitä 23 äänellä, mikä oli Turkian paras noteeraus Lappeenrannan äänestysalueilla.

Turkian ohella lappeenrantalaisten ääniä pystyi noukkimaan reilummin vain Anni Kekki (kesk.), jonka äänimäärä oli 219. Hän sai Lappeenrannasta 86 ääntä. Kekin äänisampo oli odotetusti Korvenkylä, josta hän sai 63 ääntä, mutta Pulpiltakin 17 ääntä.

KUNTALIITOSTA kannattaneista Risto Kakkola (sd.) keräsi 272 äänen potin, vaikka epäili vaalien alla tipahtavansa valtuustosta.

Kakkolan kotinurkilta Pulpilta tuli 81 ääntä, Honkalahdelta 61 ja Kesolasta 58. Myös Timo Virkki (sd.) sai tukea omiltaan. Korvenkylän osuus yhteensä 199 äänestä oli 153. Sekä Kakkola että Virkki saivat Lappeenrannasta vain hajaääniä.

Kuntaliitoksen puolesta voimakkaasti kampanjoinut Pentti Belinskij (kok.) sai 212 äänestään pääosan Honkalahdelta (45), Kesolasta (41) ja Koulukeskuksesta (31).

Kuntaliitoksen kannattajiin kuuluva Anne Selenius (sd.) keräsi 154 äänimäärästään suurimman potin Pulpilta (46), Honkalahdelta (25) ja Kesolasta (24).

KESKUSTAN joutsenolainen ääniharava oli Elsa Silvennoinen 262 äänellään. Lappeenrannasta hän sai vain kuusi ääntä. Komeita lukuja tuli muunmuassa Ravattilasta (70), Kesolasta (64), Honkalahdelta (39), Koulukeskuksesta (35) ja jopa työläisten ydinalueelta Pulpilta (23).

Kuntaliitoksen vastustajien ikoni Tuula Partanen (kesk.) sai hyvän palkinnon äänestäjiltä. 237 ääntä takaa vahvan vaikuttamisen paikan valtuustokaudelle.

Partanen haali tasaisesti maaseudun ääniä, paras tulos, 48 ääntä, tuli Kesolasta. Lappeenrannasta Partanen sai 26 ääntä.

Äänestäjät palkitsivat myös Riitta Munnukan (kesk.). 230 äänestä Korvenkylästä tuli muhkeat 85.

KUNTALIITOKSEN kannattajien ja vastustajien vaalivääntö päättyi tavallaan tasapeliin.

Kuntaliitosta kannattaneet saivat valtuustoon kuusi paikkaa ja vastustajat neljä. Sen sijaan äänestäjät palkitsivat vastustajat reilulla ääntenvyöryllä, jossa Turkian osuus oli ylivoimainen.

Kuntaliitosta vastustaneiden ja läpi menneiden ehdokkaiden yhteenlaskettu äänimäärä oli 1 795. Kannattajat keräsivät yhteensä 1 215 ääntä.

Joutsenolaisille lopputulos on joka tapauksessa hyvä. He saivat uuteen valtuustoon asukasluvun mukaisen osuuden valtuutetuista.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki