Kaupungin lainasoittimet palvelevat musiikinopiskelijaa ilmaiseksi

Lappeenrannan kaupungin soitinpankissa on useita soittimia vapaana. Musiikkiopistolta oman talon opiskelija saa soittimen käyttöönsä pientä korvausta vastaan.

LAPPEENRANNAN kaupungin soitinpankkiin talletettiin ensimmäiseksi puhaltimia. Elettiin 1980-luvun loppua. Rajan nuorten puhallinorkesteri oli saanut soittimet aikoinaan kaupungilta, ja kun orkesterin toiminta lakkasi, ne palautettiin lahjoittajalle.

Kaupunki huomasi, että sillä oli käsissään alku soitinpankille ja hankki seuraavaksi kolme pianoa. Myöhemmin tuli vielä muita soittimia, muun muassa fagotti lahjana Lappeenrannan kaupunginorkesterilta.

Mahdollisuus lainata ilmaiseksi soittimia kaupungin soitinpankista on ollut lappeenrantalaisille musiikinopiskelijoille arvokas asia.

1990-luvun alun talouslama pani jäihin soitinpankin kartuttamisen samoin kuin koko kulttuuritoimen rahat.

– Tavaomaiset huollot ja korjaukset soittimiin on vuosien mittaan tehty, mutta sellaisiin perusremontteihin, joita jo pitäisi tehdä, ei ole ollut varaa, kulttuurisihteeri Jorma Kallio pahoittelee.

– Vähän surettaa, että perusteellista remonttia ei voida tehdä. Rumpusarjakin pitäisi jo huoltaa perusteellisemmin.

Lainaajan vastuulla on maksaa soittimen käyttökulut. Kun esimerkiksi piano siirretään paikasta toiseen, se on viritettävä uudestaan. Sekä siirtämisen että virityksen maksaa käyttäjä. Myös mahdollisesta vakuutuksesta tulee lainaajan huolehtia. Kaupunki ei ole vakuuttanut soittimia.

Jos useampi hakija havittelee samaa soitinta, valinta tehdään soittimen tarpeen, musiikkiopintojen määrätietoisuuden sekä musiikillisten ansioiden perusteella.

– Soittimia halutaan tarjota nimenomaan musiikinopiskelijoille. Musiikkiopiston opiskelija ei lainaajan kuitenkaan tarvitse olla, Kallio tarkentaa.

– Jos opiskelijalla on musiikkiopistossa sivuaineena toinen soitin, lainasoitinjärjestelmä on ollut hyvä apu. Soitin on arvokas hankinta, eikä kaikilla musiikinopiskelijoilla saata olla siihen varaa.

Soitinten hakuaika on toukokuussa, samaan aikaan, kun haetaan musiikkiopistoon. Jorma Kallio miettii, että syksyllä voisi olla soitinten täydennyshaku paikallaan.

Soitinpankin säännöt on vahvistanut kulttuurilautakunta. Laina-aika on yksi vuosi kerrallaan. Jos muuttaa Lappeenrannasta pois, soitin on palautettava.

Lappeenrannan musiikkiopisto lainaa omasta laajasta soitinpankistaan soittimia omille opiskelijoilleen.

– Olemme pyrkineet siihen, että tarjoamme harvinaisia ja kalliimpia soittimia sekä aloitussoittimia, jottei opiskelu jäisi ainakaan soittimen hankinnasta kiinni, kertoo musiikkiopiston rehtori Mauri Hannikainen.

Kalliita soittimia opistolla ovat esimerkiksi fagotti, oboe ja tuuba, joiden hinnat lähtevät muutamasta tuhannesta eurosta ylöspäin.

Opiskelija maksaa korvausta soittimesta 30 – 60 euroa lukuvuodessa. Näillä rahoilla opisto huoltaa soitinpankkiaan.

Kaupungin soitinpankin soittimet

alttosaksofoni

2 fagottia

2 käyrätorvea

vetopasuuna

2 trumpettia

tuuba

3 pianoa

32-kielinen kannel

täydellinen rumpusarja

Kirjoittaja:
Sari Pullinen