Lappeenranta odottaa Mikkelin vastausta Saimaa sinfoniettasta

Syyskuussa Lappeenranta lähetti Mikkelille virallisen ehdotuksen, jossa se toivoi Saimaa sinfoniettalle jatkoa. Mikkelissä vielä neuvotellaan asiasta.

MIRVA TUUSA

Lappeenrannan kaupunginorkesteri odottaa jo kärsimättömänä, miten Mikkeli suhtautuu Saimaa sinfoniettan jatkoon. Ratkaisua yhteistyön tulevaisuudesta on toivottu viime keväästä alkaen. Viimeistään päätöksiä olisi haluttu elokuussa.

– Olemme odottaneet vastausta ja olemme odottaneet sitä niin kauan, että kohta meidän on tehtävä ratkaisuja, kertoo Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen.

– Loputtomiin emme voi tässä odotella, sillä kevään ohjelma pitää olla valmiina ja pitää alkaa viimeistellä ensi syksyn ohjelmaa. Meillä on kuitenkin tulossa satavuotisjuhlavuosi.

Virallisen ehdotuksen yhteistyön jatkumisesta Lappeenranta lähetti Mikkelin kaupunginhallitukselle syyskuussa.

– Ehdotimme, että yhteistyötä jatkettaisiin nykyiseltä pohjalta vielä ensi vuosi ja että ensi vuoden aikana selvitetään ja sovitaan siitä, jatketaanko ja miten jatketaan, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen kertoo.

Takarajaa vastaukselle ei kirjeessä asetettu. Miettinen odottelee vastausta syyskauden aikana.

Mikkelin kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Aulis Oittinen lupaa, että asia menee eteenpäin.

– Kyllä me varmaan sitten pidämme yhteyttä ja neuvottelemme konserttien järjestämisestä. Marras-joulukuussa meillä on Lappeenrannassa tapaaminen kulttuuri- ja vapaa-aikatoimien välillä.

Sopimus Saimaa sinfoniettasta solmittiin Mikkelin ja Lappeenrannan kaupunginhallitusten välillä syksyllä 2006. Lappeenrannan kulttuuritoimenjohtajan Heikki Timosen mukaan sopimus on voimassa vuoden loppuun.

– Siinä oli vain, että jos se halutaan irtisanoa, niin jatkosta täytyy sopia kesään mennessä, Timonen selvittää.

Miksei sitten sovittu?

– Asiasta on keskusteltu koko sopimuksen voimassaoloajan. Keskenämme päädyimme siihen, siis minä, kaupunginjohtajat ja Aulis Oittinen, että tällä sopimuksella mennään tämä kausi loppuun ja päätetään jatkosta syksyllä.

Timosen mukaan kaupunginorkesteri on ollut keskusteluissa mukana osittain.

Saimaa sinfoniettan tavoite oli monipuolistaa orkesterien sointia ja laventaa soittajapohjaa. Milko Vesalaisen mielestä konsertit ovat olleet erinomaisia, ja molemmat orkesterit hyötyneet todella merkittävästi. Ongelmiakin on toki ollut.

– Sanotaan näin, että kaksi eri kaupunkia, etäisyys, kaksi erilaista orkesteria. Siinä on tiettyjä asioita, jotka eivät natsahtaneet kohdalleen ihan sillä tavalla kuin olisi toivonut, Vesalainen pohtii.

Mikkelin kaupunginorkesterin toiminnanjohtaja Helinä Tepposen mukaan tavoitteisiin päästiin ja ei päästy: mikkeliläiset saivat nauttia monipuolisesta ja laajasta ohjelmakirjosta, mutta ennen sopimuksen tekoa keskusteltiin silti vähän erityyppisestä yhteistyöstä.

– En silti näe mitään syytä siihen, että yhteiskonsertteja kannattaisi lopettaa. Saimaa sinfoniettan sopimus on katkolla, ei sen kummempaa, Tepponen sanoo.

Aulis Oittisen mukaan haasteet Mikkelille ovat etenkin taloudellisia.

– Ensimmäiset kaksi vuotta ylimääräisiä bussi-, hotelli- ja kapellimestari- tai solistikustannuksia maksettiin haetuilla kulttuuri- ja opetusministeriön rahoilla. Kulut harjoituspäivineen ovat merkittävää luokkaa, kun sinfoniaorkesterin kokoinen porukka tulee meille Lappeenrannasta.

– Se on vain totuus, että jos se jäisi kokonaan meidän maksettavaksemme, meidän budjettimme eivät sitä kestäisi.

Oikeastaan Vesalaista harmittaa Saimaa sinfoniettassa hirveästi vain se, että ”jatkosta kökitään, eikä asioita uskalleta viedä eteenpäin”. Vesalaisen mukaan brändi on Lappeenrannan kaupunginorkesterin, ja orkesteri toivoo, että se voisi olla koko Saimaan alueen brändi.

– Täällä on loistavia saleja ja loistavia muusikoita, ja meillä on kansainvälisen luokan kapellimestari taiteellisena johtajana. Tässä on kaikki mahdolliset tekijät olemassa. Nyt pitäisi vain avata portit ja painaa täysillä, mutta joku tässä jarruttaa.

Kirjoittaja:
Mirva Tuusa