Lisitsynit tyytyväisiä Yleisradion oikeudessa saamaan tuomioon

Seuraavaksi Larisa ja Nikolai Lisitsyn valmistautuvat oikeudenkäyntiin valtiota vastaan. – Ensin hutkittiin, sitten tutkittiin, sanoo Larisa Lisitsyn omasta ja miehensä kohtelusta.

MATTI RIIHELÄ

LAPPEENRANTA. Yrittäjäpariskunta Larisa ja Nikolai Lisitsyn ovat voittaneet oikeusjuttunsa Yleisradiota vastaan. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona Ylen vastaavan toimittajan ja toimittajan sakkoihin kahdesta törkeästä kunnianloukkauksesta sekä yksityiselämää loukkaavan tiedon välittämisestä.

Heidät velvoitettiin samalla yhteisvastuullisesti korvaamaan Larisa Lisitsynille kärsimyksestä 20 000 euroa ja Nikolai Lisitsynille 10 000 euroa.

Lappeenrantalaiset Lisitsynit vaativat oikeudessa korvauksia yhteensä puoli miljoonaa euroa. Määrätty korvaus ei ollut kuin murto-osa vaaditusta, mutta he olivat hyvin tyytyväisiä oikeuden päätökseen.

– Rahallisella korvauksella ei ole paljon mitään merkitystä. Pääasia, että voitimme. Tämä on tosi hieno asia, iloitsi Larisa Lisitsyn käräjäoikeuden päätöksestä kuultuaan.

YLEISRADIO julkaisi oikeuteen vieneen juttunsa huhtikuussa vuonna 2006. Siinä vihjattiin Lisitsynien syyllistyneen laajaan kirjanpito- ja rahanpesurikokseen, yhteensä kymmenien miljoonien eurojen kulkeutumiseen yrityksen kirjanpidon ohi.

Toimittajat huomauttivat oikeudelle antamassaan vastauksessa tuoneensa uutisessa esiin, että kysymys oli rikosepäilystä.

Samat talousrikosepäilyt veivät Lisitsynit runsaat puolitoista vuotta myöhemmin käräjille. Heille luettiin viime vuoden joulukuussa Lappeenrannan käräjäoikeudessa syytteet törkeistä kirjanpitorikoksista. Käräjäoikeus vapautti heidät syytteistä.

Epäilyt ja oikeudenkäynti saivat suurta julkisuutta, koska Larisa Lisitsyn oli keikkunut useana vuonna verotilastojen kärkipaikoilla koko maankin mitassa.

KUN SYYTTEET törkeistä kirjanpitorikoksista kaatuivat, Lisitsynit yhdessä asianajajansa Kari Korhosen kanssa ryhtyivät valmistelemaan oikeudenkäyntiä Ylen uutisointia ja valtiotakin vastaan.

Juttu valtiota vastaan tulee myöhemmin esille Helsingin käräjäoikeudessa.

Yleisradiota vastaan käydyssä oikeudenkäynnissä syyttäjänä toimi Simo Kolehmainen. Oikeus katsoi toimittajien syyllistyneen siihen, mistä syyttäjä rangaistusta vaati. Uutispäällikköä koskeneet syytteet oikeus hylkäsi.

Vastaava toimittaja sai 2 700 euron ja toimittaja 1 700 euron sakot. Kärsimyskorvaukset heidän on maksettava yhteisvastuullisesti.

Lisitsynien oikeudenkäyntikuluja he joutuvat korvaamaan noin 16 600 eurolla.

LARISA LISITSYN totesi keskiviikkona, että millään rahalla ei hänen perheensä kokemaa kärsimystä korvata. Siksi rahallisella korvauksella ei ole hänelle merkitystä.

– Kun juttumme oli esillä, poika luki juuri keskiajan historiaa. Silloin oli sellainen lause, että ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan. Meidän kohdallemme tapahtui juuri toisinperin.

Asianajaja Kari Korhonen sanoi korvausten olleen ylärajalla.

– Ne ovat vähemmän kuin Alpo Rusin saama 50 000 euroa, mutta ne ovat henkilövahinkoasiain lautakunnan suosituksen maksimi. Suositus tuli voimaan kesäkuussa.

VALTIOTA vastaan vireillä olevaa oikeusjuttua Larisa Lisitsyn ja Kari Korhonen eivät keskiviikkona suuremmin selitelleet.

– En voi kommentoida sitä, koska se on salassapidettävä asia oikeudenkäyntiin asti, sanoi Larisa Lisitsyn.

Kari Korhosen mukaan käräjäoikeus on määrännyt valmistellun aineiston salassapidettäväksi.

– Tällä hetkellä se aineisto on tiedoksi annettavana valtiolla. Siitä eivät asianosaisetkaan saa antaa tietoja ennen kuin valtio on antanut vastauksensa.

– Valtiolla on 60 päivää aikaa eli sellainen pari kuukautta tässä menee, Korhonen tuumi.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/JOHANNA KANNASMAA

Tästä oikeustaistelu alkoi vuonna 2007. Larisa ja Nikolai Lisitsyn vastasivat viime joulukuussa Lappeenrannan käräjäoikeudessa syytteisiin törkeistä kirjanpitorikoksista. Oikeus vapautti heidät syytteistä. Pariskunnan asianajajana on toiminut Kari Korhonen.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä