Matti Mononen nappaa taas kiinni olympiasoihdusta

Nelivuotisen olympiaprojektin taustalla on tukku pitkän linjan yleisurheilumiehiä. Imatran Urheilijoiden kasvatti vaihtaa Lappeenrannan Urheilu-Miesten väreihin.

LAPPEENRANTA. Seiväshyppääjä Matti Mononen ponnistaa kuopasta kohti korkeuksia. Mononen, 24, on nostanut katseensa kahden epäonnistuneen kauden jälkeen kohti neljän vuoden kuluttua kilpailtavia Lontoon olympialaisia.

Uran jatkon turvaa suomalaistuneen yrittäjän Rein Esaulin alullepanema tukiryhmä, joka on sitoutunut huolehtimaan valmentaja Markku Monosen vetämän huippu-urheilutallin harjoitusolosuhteista tulevien vuosien ajan.

– On loistava homma, että vielä löytyy ihmisiä, jotka uskovat meihin, Matti Mononen iloitsee.

– Tarkoitus on luoda puitteet sellaisiksi, että urheilijat pääsevät keskittymään olennaiseen, taustatiimissä mukana oleva liikuntaneuvos Pentti Viskari sanoo.

Esaul toimi Lappeenrannassa yleisurheiluvalmentajana ennen kuin jätti Etelä-Karjalan taakseen töiden vuoksi vuosituhannen vaihteessa.

– Muistan, kun Matti hyppi pienenä poikana Kimpisellä 240-260:n korkeuksista. Olen aina luottanut, että pojasta tulee voittaja, Esaul kertoo.

– Ei ole mikään katastrofi, jos hyppy ei kulje vielä hallikaudella. Tavoitteet ovat pidemmällä.

Yhteistyökuvioiden myötä Matti Mononen muuttaa Lappeenrantaan ja siirtyy Imatran Urheilijoista Lappeenrannan Urheilu-Miehiin.

Idea seurasiirrosta tuli Markku Monoselta, joka valmentaa poikansa lisäksi LUM:n pituushyppääjää Juho-Matti Pimiää.

– Pojat ovat olleet kavereita lapsesta asti. Sain ajatuksen, että kumpikin voisi olla Lappeenrannassa myös samassa seurassa. Kumpikin on tehnyt töitä niin monta vuotta yksin, että toisen tulo harjoitustilanteeseen tuo uutta potkua, valmentaja sanoo.

– Matti on meillä yksi mestariurheilijoista muiden joukossa, eikä hänen tukemisensa ole muilta pois, LUM:n puheenjohtaja Jarmo Viskari toteaa.

Taloudellinen tuki tulee Monoselle tarpeeseen, sillä Suomen Urheiluliitto pudotti hyppääjän syksyllä pois sopimusvalmennusryhmistään. Heikkojen tulosten myötä ympäriltä on kadonnut myös muita yhteistyökumppaneita.

Kato sai Esaulin kauhistumaan.

– Matille ei tule minkäänlaista tukea, vaikka mies on vasta 24-vuotias. Ei se ole oikein.

– Suomessa on Matin tasoisia urheilijoita vain kourallinen. Ei ole mitään järkeä jättää tällaisia urheilijoita syrjään, Esaul puuskahtaa.

Esaul vertaa Monosen tilannetta virolaiseen kiekonheiton olympiavoittajaan ja maailmanmestariin Gerd Kanteriin.

– Kanter heitteli aikoinaan rikkinäiset lenkkarit jalassa 47-metrisiä kaaria, mutta potentiaali oli näkyvissä. Hänen ympärilleen rakennettiin vastaava tiimi, annettiin mahdollisuus ja työrauha, ja tulosta tuli.

Monosen ennätys 570 on kolmen kesän takaa. Kahtena viime kesänä Mononen on hyppinyt korkeuksilta, jotka ylittyivät jo 17-vuotiaana. Pekingin olympialaiset jäivät haaveeksi.

– Viime kesän lopulla olin henkisesti niin lyöty, että tunsin itseni fyysisestikin heikoksi. En viitsinyt lähteä kauppaankaan, kun tuntui että kaikki tuijottavat. Tunsin pettäneeni ihan jokaisen, lähipiirin ja kaikki muutkin, Mononen kertoo.

– Kauden jälkeen huomasin nauttivani hyppäämisestä ja rakastavani tätä lajia edelleen. Samalla näytönhalu vain kasvoi entisestään.

Monosen taustalla vaikuttaa myös Aki Parviaisen maailmanmestaruusvalmentajana tutuksi tullut Jarmo Hirvonen, joka on seurannut seiväshyppääjän uraa myös Tanhuvaaran urheiluopiston yleisurheiluvalmentajana.

Hirvonen kiittelee Imatran Urheilijoiden positiivista suhtautumista tähtiurheilijan seurasiirtoon.

– Siellä ymmärrettiin täysin, että urheilijalla on vain yksi ura. Sen aikana pitää käyttää hyväksi kaikki lailliset keinot, jotta tulosta tulisi.

Monoset aikovat käyttää hyväkseen myös Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa työskentelevän urheilupsykologian ekspertin Juri Haninin ammattitaitoa kisoihin valmistautumisessa.

– Hyppyvarmuus pitää saada kuntoon. On aivan erilaista hakea tulosta, jos kymmenestä hypystä yhdeksän onnistuu, Mononen sanoo.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Fysiikkahirmuna tunnetun Matti Monosen viime kesien ongelmat juontavat juurensa vauhtijuoksussa tehtyihin muutoksiin. Liian raju liikkeellelähtö kostautui hyppyjen loppuvaiheessa. – Fyysisiä ominaisuuksia ei tarvitse enää hirveästi kehittää. Olen nähnyt, että tehoja voi käyttää myös itseään vastaan, Mononen sanoo.

Kauden jälkeen huomasin nauttivani hyppäämisestä ja rakastavani tätä lajia edelleen.

Matti Mononen

MATTI MONONEN

s. 25. marraskuuta 1983, Rautjärvi

Seiväshyppääjä

Ennätys: 570, Lappeenrannassa 13. heinäkuuta 2006.

Aikuisten SM-mitalit ulkoradoilla: kultaa 2003, 2006 ja 2007, hopeaa 2004.

Aikuisten arvokisaedustukset:

EM-kisat Göteborgissa 2006 (finaalin neljäs) MM-kisat Pariisi 2005 (karsinnat), Helsinki 2007 (karsinnat) Olympialaiset Ateena 2004 (karsinnat)

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen