Porvariyhteistyö on mahdollista Imatralla ja Lappeenrannassa

Lappeenrannassa uskotaan enemmän kolmen suuren yhteistyöhön. Imatralla pelikortit ovat perussuomalaisilla. Timo Soinin anoppi yllätti Imatralla.

URPO LAANINEN

Lappeenrannassa ja Imatralla alkoi heti maanantaina kannunvalanta tulevista yhteistyökuvioista. Vaalitulos antaa mahdollisuuden monenlaiselle poliittiselle pelille. SDP:n romahduksen myötä porvariryhmien on mahdollista ottaa valta ja jakaa johtopaikat molemmissa kaupungeissa.

Todennäköisin vaihtoehto on Lappeenrannassa kolmen suuren eli SDP:n, kokoomuksen ja keskustan yhteistyön jatkuminen. Pienemmät ryhmät päässevät enintään peesaamaan.

Puolueensa tappiosta huolimatta henkilökohtaisen äänivyöryn saanut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) sanoo, että hallituksen puheenjohtajuus kuuluu demareille suurimpana ryhmänä myös jatkossa.

SDP kutsuu muut ryhmät mukaan neuvotteluihin. Arvelan mukaan kolmen suuren yhteistyö on edelleen hyvä lähtökohta, pienryhmillä täydennettynä. Myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) liputtavat alustavasti kolmen suuren yhteistyön puolesta. Sen sijaan Myö-liikettä kiinnostaa porvariyhteistyö, jolla valtaa jaettiin kahdeksan vuotta sitten.

Imatrallakin on eväät monenlaisiin liittoutumiin. Parhaat pelikortit ovat perussuomalaisilla, jotka voivat valita joko demarit tai oikeisto-keskustan.

Ainakin keskustan, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien yhteistyön uskotaan Imatralla jatkuvan. Tällä koalitiolla on valtuustossa 19 paikkaa ja demareilla 17. Perussuomalaiset voivat viidellä valtuutetulla muodostaa enemmistön kumman kanssa tahansa.

Joutsenolaiset äänestivät vaaleissa lähinnä joutsenolaisia ehdokkaita. Lappeenrantalaiset saivat vain äänten rippeitä. Kuntaliitoksen kannattajat saivat Joutsenosta enemmän valtuutettuja, mutta vähemmän ääniä.

Joutsenolaisten keskittämisen taidoista kertoo sekin, että koko maakunnan ääniharava Anneli Kiljunen (sd.) sai 1 432 äänestään Joutsenosta vain vaivaiset 37. Nostetta ei ollut muillakaan Lappeenrannan äänirohmuilla.

Yliopistoväki sai Lappeenrannan valtuustoon peräti kuusi nuorta ehdokasta, vihreistä ja kokoomuksesta. Kovimman äänimäärän saanut Tuomas Telkkä (kok.) pitää nuoremman ehdokaspolven pärjäämistä tärkeänä Lappeenrannan tulevaisuuden kannalta.

Imatran valtuustoon nousi perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin anoppi Liisa Lajunen. Hän ei vaalikampanjan aikana juuri hiiskunut sukulaissuhteestaan Soiniin. Vasta ihan vaalien alla hän laittoi mainoksen, että äänestä anoppi valtuustoon.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen