Saimaan Eristyksen vakaa kehitys toi Vahvin-palkinnon

Vuonna 1982 perustettu yritys on erikoistunut teollisuuseristyksiin. Tuotteita käytetään laajasti monilla teollisuuden aloilla. Ammattitaitoisilla eristäjillä on kysyntää.

LAPPEENRANTA. Suomen Asiakastieto Oy on valinnut lappeenrantalaisen Saimaan Eristys Oy:n vuoden vahvimmaksi yritykseksi Etelä-Karjalassa.

SaiPan entisten jääkiekkomiesten Seppo Hyvösen ja Antero Väätämöisen johtama yritys eristää teollisuuden putkistoja ja massasäiliöitä. Yritys työllistää tällä hetkellä 99 henkilöä.

– Onhan tämä mukava huomionosoitus. Jo kiekkouralla tuntui hyvältä saada pelipalkinto. Silloin tiesi, että on tehnyt työnsä hyvin. Sama tunne toimii nyt, sanoo yrityksen pääomistaja ja toimitusjohtaja Hyvönen.

– Palkinto lisää myös asiakkaiden luottamusta yritykseen, näkee tekninen johtaja Väätämöinen.

Suomen Asiakastieto luovutti maakunnan vahvimman yrityksen palkinnon Saimaan Eristykselle torstaina Kouvolassa.

Valintaperusteissa todetaan, että yrityksen kannattavuus ja vakavaraisuus ovat pysyneet erittäin hyvällä tasolla. Saimaan Eristys onkin saanut parhaan mahdollisen Rating Alfa -luokituksen (AAA).

Eristystyötä tekevät yritykset sijoittuvat Asiakastiedon ylläpitämän riskiluokituksen mukaan pääosin pienen ja kohtalaisen riskin luokkaan, mutta Saimaan Eristyksen riskiluokka on erittäin pieni.

– Valituilla yrityksillä on erittäin pieni riski saada maksuhäiriömerkintöjä tai joutua konkurssiin. Yritykset ovat julkistaneet tuoreimmat tilinpäätöstietonsa ja ovat omien sidosryhmiensä näkökulmasta vahvoja kumppaneita, todetaan Asiakastiedon palkintoperusteluissa.

SAIMAAN ERISTYKSEN pääasiakkaita ovat mekaaninen puunjalostus- sekä paperi- ja selluteollisuus, Nesteen jalostamo ja muu kemianteollisuus, lämpövoimalaitokset sekä elintarviketeollisuus. Yritys toimii lähinnä Kaakkois-Suomessa Uimaharjun, Heinolan ja Porvoon muodostaman kolmioalueen sisällä.

Lappeenrannan Eteläkadulla sijaitsevassa tukikohdassa työskentelee laitevalmistuksen puolella vain muutama työntekijä. Pääosa työstä tehdä asiakaskohteissa. Muutamissa tehtaissa Saimaan Eristyksellä on pysyvä toimipiste.

– Toiminnan perusta on olla lähellä asiakasta, jolloin tunnemme paremmin heidän tarpeensa ja voimme vastata niihin mahdollisimman nopeasti, Hyvönen kertoo.

Yrityksen toiminta on hyvin työvoimavaltaista. Hyvönen antaa tunnustusta palkinnosta omalle ammattitaitoiselle väelleen.

– Henkilökunnan rooli on tärkeä, sieltä nämä palkinnot tulevat.

SAIMAAN ERISTYKSEN liikevaihdosta suurin osa syntyy suoraan työprosesseista. Sen lisäksi tulosta tuovat materiaalitoimitukset ja teollisuuden telineasennukset, jotka tulivat bisnekseen parikymmentä vuotta sitten. Sen osuus liikevaihdosta on jo noin kolmannes.

– Telinetoiminta sattuu hyvin kokonaisuuteen. Tarvitsemme itse telineitä asennustyössä, mutta myös akuuteissa kunnossapitotöissä.

– Omaa telinekalustoa tarvitsemme esimerkiksi silloin, kun asiakkaan putket hajoavat ja tehdas on saatava nopeasti toimintakuntoon.

TALOUDEN alamäki ei ole toistaiseksi vaikuttanut Saimaan Eristyksen toimintaan. Notkahdukseen yritys varautuu, mutta toisaalta kunnossapitopuolella on aina työtä, vaikka investoinnit hiipuisivat.

– Olemme tehneet kauppoja alkuvuodelle, mutta todellinen tilaustilanne selviää vasta myöhemmin, sillä tehtaiden rakennustöissä eristäjät astuvat tellingeille viimeisinä. Myös päätökset eristysurakoista tehdään aina viimeiseksi, Väätämöinen sanoo.

– Noususuhdanteessakin olemme tienneet urakkamme vain puoli vuotta ennakkoon. Siitä tiedämme, onko kiire vai tosi kiire. Nyt tekemistä riittää.

ERISTYSALALLA on myös pientä huolen aihetta ilmassa. Toimialan työt osaavasta väestä alkaa olla pula. Saimaan Eristystä on auttanut se, että yritykseen on tullut uutta työvoimaa isä-poika-suhteiden kautta.

Suomen eristysyhdistys on yrittänyt ajaa ammattikoulutukseen omaa eristystyön opetusta, mutta toistaiseksi laihoin tuloksin.

– Uudet työntekijät on pakko opastaa alle työssä oppimalla. Aika ajoin apuna on ollut kurssimuotoista opetusta, Hyvönen sanoo

– Sama ongelma on myös Euroopassa. Tarvetta uusille ammatti-ihmisille on, ja mekin olemme harkinneet ulkomaisen työvoiman rekrytoimista. Toistaiseksi ulkomaalaisia on ollut töissä varsin vähän.

Saimaan Eristys Oy

Vuoden 2007 liikevaihto noin 7,9 miljoonaa euroa.

Tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja noin 760 000 euroa ja tilikauden voitto noin 507 000 euroa.

Vieras pääoma oli noin 1,7 miljoonaa euroa.

Omavaraisuus oli 60,7 prosenttia.

Yrityksen liikevaihdon arvioidaan olevan tänä vuonna noin 7 miljoonaa euroa.

Saimaan Eristys sai maakunnan yrittäjäpalkinnon vuonna 1996.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki