Sitoutumattomat menettävät paikkansa maakuntahallituksessa

Kristillisdemokraatit saavat sitoutumattomien paikan. Muutoin voimasuhteet pysyvät ennallaan. Perussuomalaisten äänet eivät riitä maakunnallisiin hallituspaikkoihin.

Etelä-Karjalan maakunnallisten hallitusten voimasuhteet muuttuvat vain pikkuisen vaalituloksen takia. Tärkein muutos on, että kristillisdemokraatit nappaavat sitoutumattomien paikan maakuntahallituksessa ja koulutuskuntayhtymän hallituksessa.

Sitoutumattomat menettivät äänistään lähes kaksi prosenttia Etelä-Karjalan kunnissa. Kristillisdemokraatit lisäsivät osuuttaan 0,2 prosentilla joutsenolaisen ääniharavan Juha Turkian ansiosta, eli hän hankki puolueelleen maakuntahallituspaikan.

Kristillisdemokraatithan kärsivät selkeän tappion monissa muissa kunnissa. He saivat maakunnan äänistä 7,3 ja sitoutumattomat 6,9 prosenttia.

Maakuntahallituksen viimeinen paikka menee siten täpärästi kristillisdemokraateille. Demarit ja keskusta saavat edelleen kolme paikkaa, kokoomus kaksi.

Tosin oli aika lähellä, että kaikki kolme suurta puoluetta olisivat saaneet kolme edustajaa maakuntahallitukseen. Kristillisdemokraateilla on vain vajaat 40 ääntä isompi vertausluku kuin kokoomuksella.

Koulutuskuntayhtymän hallituksessa on kymmenen jäsentä, joten kolme suurta puoluetta saavat kolme paikkaa ja kristillisdemokraatit yhden.

Tulevan sosiaali- ja terveyspiirin hallitukseen valitaan 13 jäsentä, joten kolmen suuren puolueen lisäksi saavat edustajansa kristillisdemokraatit ja sitoutumattomat.

Demareille ja keskustalle on luvassa neljä paikkaa, kokoomukselle kolme sekä kristillisdemokraateille ja sitoutumattomille kummallekin yksi.

Sen sijaan perussuomalaisten kasvanut kannatus ei riitä maakunnallisiin hallituspaikkoihin. He saivat maakunnan äänistä 4,9 prosenttia.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen