Uudet valtuutetut vastustavat käyttäjämaksujen korotuksia

Lappeenrannan ja Imatran uudet valtuustot ovat melko kulttuurimyönteisiä. Tali-Ihantala-museo jakaa mielipiteet Lappeenrannassa.

ANNE KOTIHARJU

MARJO LOISA

Enemmistö uusista kaupunginvaltuutetuista sekä Imatralla että Lappeenrannassa vastustaa käyttäjämaksujen korotuksia liikunta- ja kulttuuripalveluissa. ”Käyttäjän on maksettava nykyistä isompi osuus liikunta- ja kulttuuripalvelujen kustannuksista” -väitteen kanssa on Etelä-Saimaan vaalikoneessa täysin samaa mieltä vain yksi valtuutettu Imatralla, eikä yhtään valtuutettua Lappeenrannassa.

Imatralla valtuutetuista maksujen korottamisesta jokseenkin samaa mieltä on kahdeksan, kantaa ei ota kaksi. Jokseenkin eri mieltä on 19 ja täysin eri mieltä kolme.

Lappeenrannassa jokseenkin samaa mieltä on kahdeksan, kantaa ei ota kahdeksan. Käyttäjien maksuosuuden kasvattamisesta jokseenkin eri mieltä on 30 ja täysin eri mieltä 49 vaalikoneeseen vastanneista.

Imatralla kokoomus painottaa hieman enemmän maksujen korotustarvetta kuin demarit. Yleensä valmiutta on enemmän kulttuuri- kuin liikuntamaksujen korottamiseen.

Liikuntamaksujen kohtuullisuutta puolletaan terveyden takia.

Nuorille halutaan yleensä taata edulliset palvelut.

– Lasten, vanhusten, sairaiden ja vammaisten monipuoliseen liikuntaan tulee satsata ja taksoja alentaa. Eliittikulttuuria ei tarvitse kunnan rahoittaa, tiivistää Arto Siitonen (ps.) kantansa.

Lappeenrannassa uudet valtuutetut ovat ottaneet kantaa myös kysymykseen, pitäisikö Tali-Ihantala-keskus rakentaa Lappeenrannan Linnoitukseen.

Tässä asiassa äänet menevät lähes tasan: yhteensä 25 puoltaa ja 27 vastustaa. 14 ei ota kantaa.

Mielipiteissä on hajontaa läpi puoluekentän. Osa vastustaa rakentamista juuri Linnoitukseen, osa koko hanketta sinänsä.

– Täysin järjetön ajatus koko keskus. Kaupungilla ei ole rahaa – kannattavuuslaskelmat ovat pielessä investoinnin, käyttökustannusten ja lipputulojen suhteen, ilmoittaa Kullervo Lehtonen (kok.).

Elokuvateatteri Nuijamiehen säilyttämistä tuleville sukupolville kannattaa yhteensä 40 Lappeenrannan uusista valtuutetuista.

– Suomen hienoimpia saleja, uskomattoman upea, varsinkin katon ”lettupannut”, perustelee Timo Haimila (myö).

Säilyttämisen vastustajia on 10, kantaa ei halua ottaa 16 vastanneista.

Väitettä ”kaupunginteatterin ja orkesterin on saatava lisää rahoitusta toiminnan vahvistamiseksi” tukee selvä enemmistö Lappeenrannan tuoreista valtuutetuista: kahdeksan on täysin samaa mieltä ja 34 jokseenkin samaa mieltä.

– Valtion osoittamat tuet orkesterille ja teatterille on suunnattava täysimääräisesti kohteisiinsa. Kulttuurin toiminta ja kehitys on turvattava. Lappeenranta on maakuntakeskus, korostaa Ari Torniainen (kesk).

Täysin eri mieltä lisätuesta on kaksi ja jokseenkin eri mieltä viisi. 17 ei ota kantaa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju, Marjo Loisa