Yliopisto viilaa työtapojaan jotta väen vähentäminen onnistuu

Irtisanomisia tulee päällekkäisiin tukipalveluihin ja aloille, jotka eivät tue strategiaa. Yt-neuvottelut ovat harvinaisia yliopistoissa.

LEENA SALLINEN

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LTY) tarkistaa toimintasuunnitelmaansa samaan aikaan kun se aloittaa yt-neuvottelut henkilöstön vähentämisestä. Toimintasuunnitelma määrittelee yliopiston painopistealueet. Väkeä vähennetään aloilta, jotka eivät tue tätä suunnitelmaa.

Rehtori Ilkka Pöyhösen mukaan vielä ei voida sanoa, mitä nämä alat ovat.

– Se fokusointi tulee vasta yt-prosessin aikana, hän sanoo.

LTY aloittaa 3. marraskuusta yt-neuvottelut 30-50 työntekijän irtisanomisesta ensi vuonna. Neuvottelut koskevat kaikkia yliopiston noin 950 työntekijää. Se on kerrottu, että mahdolliset irtisanomiset kohdistuvat pääosin yliopiston tukipalveluita tuottavaan henkilöstöön.

– Osa pystytään hoitamaan ehkä määräaikaisten työsuhteiden kautta, ja ehkä eläkejärjestelyjäkin tehdään, sanoo LTY:n hallintojohtaja Keijo Siiskonen.

LTY:n henkilökunnasta 55 prosenttia eli 523 työntekijää on määräaikaisia. Tutkijoista määräaikaisia on 66 prosenttia, opetushenkilöstöstä 12 prosenttia ja tukihenkilöstöstä 21 prosenttia.

Vähennykset kohdistuvat Siiskosen mukaan ensisijaisesti tukipalveluihin, koska niistä voi purkaa päällekkäisyyksiä.

– Joudutaan pohtimaan esimerkiksi, pitäisikö laboratorioita yhdistää tieteenaloilla, jotka eivät tue strategiaa.

Tutkimusta tekevästä henkilökunnasta on Siiskosen mukaan vaikeampi karsia.

– Täytyy lähtökohtaisesti ajatella, että tutkimusprojekteista meidän tuloskin tulee. Voidaan kuitenkin joutua luopumaan jostakin osaamisesta tutkimuspuolellakin kun strategiaa terävöitetään.

Yt-neuvottelut ovat LTY:n liki 40-vuotisen historian ensimmäiset, ja harvinainen tapaus Suomen yliopistokentässä.

Opetusneuvos Juhani Dammert opetusministeriöstä tietää kertoa vain Tampereen yliopiston aikeista lakkauttaa kaksi täydennyskoulutuksen sivupistettä. Niissä on alle 20 työntekijää, jotka yliopisto pyrkii sijoittamaan muihin yksiköihinsä.

– Varmasti muissakin yliopistoissa tällaisia ratkaisuja pohditaan, Dammert sanoo.

Hänen mukaansa pohdinnat liittyvät yliopiston rakenteelliseen kehittämiseen ja profiloitumiseen. Siitä LTY:ssäkin on kysymys.

LTY:llä ei ole varsinaista rahapulaa. 30-50 hengen irtisanominen vapauttaa vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa siirrettäväksi painopistealueiden rahoitukseen.

LTY:n nykyisen, vuoteen 2010 ulottuvan strategian mukaan yliopiston vahvuus- ja painopistealueet liittyvät metsä- ja metalliklusteriin, energiaan, talouteen, Venäjä-osaamiseen sekä informaatio-ja kommunikaatioteknologiaan.

– Energia, ympäristö ja Venäjä-osaaminen ovat ylin kärki, päivittää rehtori Pöyhönen.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen