Yritysten rahoitus ei ole nostanut ryppyjä pankinjohtajan otsalle

Pk-yritysten taseet ovat Etelä-Karjalassa historiallisen hyvässä kunnossa. Jonkinasteisia riskitoimialoja rahoituksen kannalta ovat rakentaminen ja metsäteollisuuden alihankinta.

HEIKKI SOPANEN

KANSAINVÄLINEN rahoituskriisi ei ole juurikaan vaikeuttanut pk-yritysten pankkilainan saantia Etelä-Karjalassa. Rahoituskriisi on nostanut korkoja ja lainamarginaaleja, muttei mitenkään hälyttävästi.

– Koronnousun vaikutus on alle prosenttiyksikön. Pk-yritysten rahoituskysynnän puolella ei ole tullut yhtään käyttöpääomapyyntöä sen vuoksi, Etelä-Karjalan osuuspankin toimitusjohtaja Risto Kiljunen kertoo.

Kiljusen mukaan maakunnan yritysten taseet ovat keskimäärin historiallisen hyvässä kunnossa 20 vuoden tarkastelujaksolla.

– Yritykset kestävät kyllä pienet notkahdukset.

Kiljusen optimismin puolesta puhuu se, että huolimatta ennätyksellisestä yrityslainakannasta yritysten luottotappiot ovat historiallisen alhaiset. Lainakanta on kasvanut parinkymmenen prosentin vuosivauhdilla.

– Lainat ovat investointilainoja, eivät yrityksen kassan paikkausta.

Kiljusen mielestä synkkiä pilviä voi kerääntyä taivaalle, jos vienti alkaa yskiä.

– Se näkyy työllisyydessä ja sitä kautta kysynnässä. Rakennusalalla vauhti on jo hidastumassa.

ETELÄ-KARJALAN säästöpankin toimitusjohtaja Jarmo Partanen sanoo, että heillä alettiin varautua huonompiin aikoihin jo vuosi sitten. Pankin maksuvalmius on hyvä, koska rahaa on enemmän sisällä kuin ulkona.

– Pankin rahan jälleenhankinnan hinta näkyy yrityslainoituksessa. Meillä yritysrahoitusta on kasvatettu maltillisesti eikä paineita korkojen tai marginaalien nostoonkaan juuri ole. Emme myöskään lähde ronkkimaan vanhojen lainojen ehtoja.

Partasen mukaan pankissa mennään normaalia vauhtia koko ajan.

– Tiedämme, missä liikutaan eikä yksikään lainoittamistamme yrityksistä ole vaarassa ajautua lähitulevaisuudessa konkurssiin. Niiden taseet ovat vahvoja.

Partanen sanoo, että toimialoista riskipitoisimpia ovat tällä hetkellä rakennusala ja metsäteollisuuden alihankintaa tekevät yritykset.

– Rakennusala vetää henkeä ylikuumentuneen tilanteen jälkeen. Mutta synkistelyyn ei ole mitään aihetta.

NORDEAN Kaakkois-Suomen aluejohtaja Hannele Haapio kuvaa pankin yrityslainoituksen tilannetta aivan normaaliksi.

– Näköpiirissä ei ole mitään hälyttävää. En näe mitään riskejä edes toimialoittain. Lainoja kysytään ja niitä myönnetään aivan, kuten ennenkin. Rahan hintaan on toki painetta koko ajan. Uusien luottojen uudet marginaalit otettiin meillä käyttöön jo keväällä.

Haapio sanoo myös, että yritysten taseet ovat hyvässä kunnossa.

– Takana on pitkä nousukausi. Ja pitää muistaa, että yritystähän me rahoitamme emmekä vakuuspuolta. Yritykset ottavat lainaa investointeihin.

Etelä-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja Jukka Korkeila sanoo, että viimeisin yritysbarometri tuli ulos elokuussa juuri ennen tuoreinta pankkimyllerrystä.

– Silloin yritykset kertoivat, että kasvuyritysten vakuusehdot olivat kiristyneet. Toisin sanoen riskiraha alkoi olla tiukassa. Ymmärtääkseni ilmiö on jatkunut, ja myös lainamarginaalit ovat nousseet.

Korkeilan mielestä yrityslainojen korot ovat vielä siedettävällä tasolla. Toimialoista hän arvelee, että pankit tulevat varovaisiksi rakennusalan yritysten suhteen.

– Jos lainan takuina olevia rakennuskohteita alkaa jäädä käsiin, vakuusarvot tippuvat.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen